Експертите на ЮНЕСКО потвърждават опасенията за Национален парк Пирин на

...
Експертите на ЮНЕСКО потвърждават опасенията за Национален парк Пирин на
Коментари Харесай

WWF: ЮНЕСКО потвърждава всички досегашни искания за защита на Пирин

Експертите на ЮНЕСКО удостоверяват опасенията за Национален парк " Пирин " на българските природозащитни организации. Това излиза наяве от проекторешението на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, което ще бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 година в Бахрейн, осведомят от Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “.
В проекторешението на ЮНЕСКО се споделя българското държавно управление да не ползва измененията в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, . От Коалицията напомнят, че тези промени са отворили опция за застрояване до 48% от територията на парка през декември 2017 година
Също по този начин в проекторешението на ЮНЕСКО желае да се направи цялостна екологична оценка на плана за нов проект за ръководство на Национален проект " Пирин " и се приветства решението на Върховния административен съд от май 2018 година, който отхвърли решението на министъра на околната среда да не се прави екологична оценка на новия проект за ръководство на Пирин .
" Българското държавно управление би трябвало да показа екологичната оценка на проекта за инспекция от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане подготвена. Подготвеният нов проект за ръководство, финансиран напълно с европейски средства, планува строителство върху 12,5 пъти повече повърхност от националeн парк " Пирин " по отношение на в този момент и позволява сечи на гори върху 60% от територията на парка.
Същевременно беше оповестен и отчетът от консултативната задача на IUCN (Международния съюз за запазване на природата) в Национален парк " Пирин ", което се организира през март 2018 година Мисията беше изискана от ЮНЕСКО, само че е платена от българската страна.
В отчета се показва, че проектът за ръководство на Национален парк " Пирин " не е единствено рамков документ, а би трябвало детайлно да разказва какво може да се прави в националния парк и обект на международното естествено завещание на ЮНЕСКО. Докладът изисква цялата визия за развиване на ски туризма да бъде залегнала в новия проект за ръководство, който обаче би трябвало да е подложен на екологична оценка, показана и утвърдена от ЮНЕСКО ", разясняват от " За да остане природа в България ".
" Критикуват се плануваните режими за сечи в горите и паша в Пирин и се упорства водохващанията в парка да се употребяват само за питейни потребности, не за произвеждане на неестествен сняг. Критикува се и неналичието на научна основа в квалифицирания нов проект за ръководство и се упорства Българска академия на науките да бъде включена в изследванията по-активно.
И проекторешението на ЮНЕСКО, и отчетът от задачата на IUCN показват експертната оценка за действителното положение на Пирин като обект от Световното завещание на ЮНЕСКО. Изискванията за качествена експертиза и съблюдаване на закона, които тези документи постановат, са в унисон със мощния публичен напън от страна на хилядите хора, излезли да стачкуват в поддръжка на Пирин в над 50 града в България и чужбина за запазване на националния парк.
Днес българското държавното управление има поддръжката на съда и на интернационалните институции, с цел да се опълчи на натиска на сенчести стопански групировки за обезсилване на отбраната на Пирин и плячкосване на националния запас ", приключва позицията на Коалицията от неправителствени организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР