Експертите, които разследват катастрофата на товарния самолет в Северна Гърция

...
Експертите, които разследват катастрофата на товарния самолет в Северна Гърция
Коментари Харесай

Не са открити опасни вещества след катастрофата на украинския самолет в Гърция

Експертите, които проверяват злополуката на товарния аероплан в Северна Гърция късно в събота, не са разкрили доказателства за рискови субстанции, оповестява в. „ Катимерини “. Около мястото на случая обаче са разпръснати доста муниции, които самолетът е превозвал. Намерени са телата на всичките осем членове на екипажа, които са украински жители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Товарният аероплан Ан-12 на украинския транспортьор „ Меридиан “ е изхвърчал от сръбския град Ниш в събота вечерта. Самолетът се разруши малко преди 23:00 ч. в равнища сред две гръцки села на към 40 км западно от интернационалното летище на град Кавала. Всичките осем членове на екипажа са починали при злополуката. Минути преди рухването водачът е съобщил на авиодиспечерите, че има проблем с единия мотор и би трябвало да извърши спешно кацане. Той е бил ориентиран към летище Кавала, само че по този начин и не е стигнал до там.

Фюзелажът на четиримоторния турбовитлов аероплан от руската ера се е влачил по земята в продължение на 170 метра (близо 190 ярда), преди да се разпадне. Местните поданици оповестяват, че са видели огнено кълбо и два часа след злополуката са чували детонации. Кадри от дрон демонстрират, че от самолета са останали единствено дребни фрагменти. Сръбският министър на защитата Небойша Стефанович съобщи на конференция в неделя, че самолетът е превозвал 11,5 тона муниции за минохвъргачки сръбско произвеждане за Бангладеш, който е бил купувачът. Самолетът е изхвърчал от град Ниш и е трябвало да направи междинно кацане в Аман, Йордания.

Стефанович сподели, че полетът е имал всички нужни позволения в сходство с интернационалните разпореждания. Украинският консул в Солун дойде през вчерашния ден на мястото на злополуката и удостовери, че всички членове на екипажа са украинци. Специалното звено за нуклеарна, биологична и химическа отбрана на гръцката войска разчисти в неделя два пътя, по които да се придвижат специалистите по криминалистика на пожарната работа. Към края на деня бяха извадени всички тела, съобщи пред кореспонденти командирът на батальона за почистване на минни полета.

Експерти по неутрализиране на взривни субстанции също са работили на мястото на злополуката. Едва откакто те приключат работата си, специалистите от Службата за гражданска авиация ще се опитат да извадят черните кутии на самолета. Пожарната работа и полицията сътвориха уголемен периметър за сигурност поради разпръснатите муниции. Близките черни пътища са затворени за придвижване. Пожарникарите, които се втурнаха към мястото на случая в събота вечерта, в началото не можаха да стигнат поради пушек и мощна миризма, за която се притесняваха, че може да е токсична. На локалните поданици беше позволено да излизат от домовете си в неделя, откакто в нощта на събота против неделя им беше казано да стоят вътре и да държат прозорците си затворени. Длъжностни лица оповестиха на локалните поданици, че нивите им може да не са безвредни за работа заради евентуалното съществуване на експлозиви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР