Експерти от БАН, които са специализирани в сферата на математически

...
Експерти от БАН, които са специализирани в сферата на математически
Коментари Харесай

БАН помага на щаба с математически модели, ако си стоим вкъщи до 3-4 месеца ще се справим с невидимия убиец

Експерти от Българска академия на науките, които са профилирани в областта на математически модели в биологията се включват в спешния щаб за ковид у нас.

„ Целта е да се употребяват математически модели, с цел да можем дадем прогнози за това по какъв начин ще се развива ковид “, съобщи акад. Юлиян Ревалски.

Според изчисленията на учените подхванатите ограничения от държавното управление работят и ще се последва позитивен резултат в случаи, че карантината се съблюдава.

„ Ако карантината не се пробие до 2-3 седмици ще имаме позитивни резултати, а след 2-3 месеца ще можем да се поздравим. Затова приветстваме и крайните ограничения “, съобщи професор Николай Летанов.

„ Създаването на математически модели е извънредно значимо. Това би ни дало извънредно скъпа обстановка за това по какъв начин бихме разпределили медицинските средства. Изчислява се и броят на популацията в избрани области, междинната възраст и още други неща. Факторът време също е значим “, разяснява военачалник Венцислав Мутафчийски.

„ Имаме две положителни вести – в още две заводи започва производството на защитни костюми. По 200 костюма дневно. Днес ще бъдат обезпечени маски до всички общопрактикуващи лекари – 8000 маски “, разяснява Томислав Дончев

Разпределени са маски за лекарите в лечебни заведения в страната, както и 100 защитни костюма за многократна приложимост. Днес ще бъдат разпределени още 300.

Очакваме още през днешния ден 89 000 еднократни защитни костюми от Турция, 3550 защитни костюми от нас.

„ Голяма част от инфектираните идват от чужбина и може да се наложи до втърдяване на ограниченията. Например да се ограничи придвижването на по-възрасни хора. Най-важното е да не издъним карантината, с цел да не стигнем  до италианския модел “, разяснява академик от Българска академия на науките.

„ Ние не можем да си позволим да затворим границите за български жители, които желаят да се приберат в страната си. С всички опасности, ние би трябвало да ги приемем. Затварянето на границите не значи, че ние ще блокираме българите. Такава мярка и то единствено вербална насочи Сърбия като даде зов на своите жители да не се прибират в страната. Ние подобен зов не сме правили “, добави Мутафчийски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР