Експерти от Българското дружество за защита на птиците ще следят

...
Експерти от Българското дружество за защита на птиците ще следят
Коментари Харесай

На живо от гнездото на двойка щъркели и един любовен триъгълник

Експерти от Българското сдружение за отбрана на птиците ще наблюдават онлайн живота на семейство щъркели. Ежедневието на двойката и тяхното малко може да се гледа в действително време на формалния канал в YouTuBe – Българско дружество за защита на птиците Live stream.

Същата камера в продължение на три месеца е давала информация за всекидневието на различен женски щъркел Снежи наоколо, който беше зарязан от своя мъжки тази пролет.

Сега камерата следи прилежащото щъркелово гнездо, на метри от гнездото на Снежи. В него живее двойка щъркели с тяхното само малко. Наблюдаващите от средата на март в село Ярлово, община Самоков, допускат, че мъжкият от двойката щъркели с малко е Ростислав - ухажвал и след това изоставил Снежи.


© Българско дружество за защита на птиците

Монтиране на камерата от специалист на Българско дружество за защита на птиците

" Необичайната любовна история на мъжкия Ростислав и женския Снежи стартира през март, когато в едно от щъркеловите гнезда в селото се завърна първо Ростислав, " описват от Българско дружество за защита на птиците. " Мъжкият бял щъркел постави грижи за тазгодишния си дом и скоро в него се появи и Снежи. Двата щъркела използваха времето, в което бяха дружно, с цел да доизграждат общия си дом и да потвърждават любовта между тях. След това, обаче, Ростислав напусна гнездото и остави Снежи сама в последвалите снежни стихии. "

По думите на специалистите от Българско дружество за защита на птиците, младата Снежи не е съумяла да се оправи сама с мътенето на яйцата, които е снесла. Не са й стигнали силите и опитността да се защищити от офанзивите на двойката щъркели, заели прилежащото на нейното гнездо, а точно – най-вероятно нейният някогашен любовник и новата му годеница.


© Българско дружество за защита на птиците

Преместването на камерата от гнездото на изоставената Снежи

Предстои в идващите два месеца от Българско дружество за защита на птиците да открият по какъв начин двата възрастни щъркела се грижат за своето малко.

" Ще проследим ежедневните им напускания на гнездото в търсене на храна. Ще станем очевидци на неотлъчното бранене на дребното, от единия от родителите, който остава в гнездото до завръщането на другия, носещ по този начин нужната храна. Надяваме се да станем очевидци и на първите опити за политане от гнездото на единственото малко в него, " изясняват специалистите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР