Експерти на среща в търсене на решения за спасителни акцииТърси

...
Експерти на среща в търсене на решения за спасителни акцииТърси
Коментари Харесай

С нова услуга тел. 112 локализира хора

Експерти на среща в търсене на решения за избавителни акции

Търси се финансиране за съвременни технологии като бордовата система Lifeseeker

Тръгнаха още веднъж към лавината, с цел да търсят сноубордиста

В Националната система 112 да бъде внедрена нова услуга, която ще демонстрира точното местонахождение (координатите) на всеки, потърсил помощ посредством телефон 112, се чака в границите на няколко месеца. Това ще реши значително казуса с търсенето на изчезнали туристи в планината, заяви шефът на Народно събрание 112 инж. Цветомир Цеков.

Той разгласи това на среща по отношение на трагичния планински случай със сноубордиста в региона на ски парк “Картала” над Благоевград, на която се събраха представители на разнообразни институции.

В срещата участваха зам.-министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, шефът на Групово дело ПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов, шефът на Народно събрание “112” инж. Цветомир Цеков, Пламен Василев от Виваком, представител на БЧК в лицето на шефа на Планинска избавителна работа Емил Нешев и Красимир Стоянов, ръководител на съдружие “Пистова избавителна служба”. Там бяха и Димитър Главчев, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, и Красимир Ципов, член на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред към 44 Народно събрание.

Участниците се сплотиха към мнението, че данните от мобилните оператори не във всеки случай са задоволителни за точното локализиране. Те оферират да се потърсят способи за обезпечаване на финансиране и да се закупят нужните съвременни уреди и да се подсилят механически екипите на терен. Една от тези технологии е бордовата система Lifeseeker, която се инсталира в хеликоптер и локализира тъкмо мобилни телефони.

Днес още веднъж потеглиха към лавината 10 спасители от Благоевград и София, с цел да търсят изчезналия в неделя сноубордист.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР