Експерти на Министерство на околната среда и водите твърдят, че

...
Експерти на Министерство на околната среда и водите твърдят, че
Коментари Харесай

Екоминистерствтото: Новият план за Пирин не предвижда сечи в парка

Експерти на Министерство на околната среда и водите настояват, че в новия проект за ръководство на народен парк Пирин няма планувани сечи и не може да се приказва за такива върху 60% от територията на парка, както настояват от екокоалицията " За да остане природа в България ".

Това оповестява пресцентъра на Министерство на околната среда и водите след среща на министъра на екологията Нено Димов с природозащитници от WWF, които са срещнали Димов с акцията си и петиция за отбрана на парка, събрала 100 хиляди подписа. Те са изразили опасения, че планът за нов проект " дава опция за икономически сечи върху 60% от територията му при нула до момента и за 12, 5 пъти по-голямо застрояване ". Те упорстват документът да бъде върнат и модифициран, като бъдат отразени импортираните забележки от природозащитните организации.

След това Димов се е срещнал и с представители на " Пролес инженеринг " - компанията, подготвила документа и на дирекцията на Пирин, излиза наяве от известието на Министерство на околната среда и водите.

Според компанията да се твърди за голяма сеч в парка е " груба операция върху публичното мнение ". Планът е създаден съгласно всички законови условия и процедури. В него не се позволява и строителство, обяснил е Антоний Стефанов от " Пролес инженеринг " и твърди, че над 96% от забележките от публичното му разискване, изпратени от WWF и останалите неправителствени организации, са отразени и взети поради. По думите му проектът се преценява със Закона за предпазените територии в член 21, т. 2, а точно " Забрана за индустриална активност, като се изключи поддържащи и възстановителни действия в горите, земите и водните площи ". Изпълнителят е въвел в допълнение ограничаване за такива действия в горите на възраст над 100 години. Според Антоний Стефанов този проект за ръководство на Национален парк " Пирин " е напълно съгласуван със строгите условия на ЮНЕСКО.

Експертите от Министерство на околната среда и водите са опровергали още изказванието на WWF, че в досегашния проект е имало нулеви сечи. През изтеклите 10 години от действието на остарелия проект, поддържащи и възстановителни действия (санитарни и по-малко отгледни сечи) са осъществявани година за година след инспекция на терена и одобряване на листата с насажденията от Национална работа за отбрана на природата и Министерство на околната среда и водите. Общо за интервала от 10 години са били отсечени приблизително по 2380 куб.м годишно, което е прекомерно малко спрямо прираста на гората, който е 72640 куб.м годишно, регистрират от ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР