Експерти коментират защо 1 милион българи нито работят, нито учатСамо

...
Експерти коментират защо 1 милион българи нито работят, нито учатСамо
Коментари Харесай

Защо 1 милион българи нито работят, нито учат?

Експерти разясняват за какво 1 милион българи нито работят, нито учат

Само преди 20 години влизането в университетите беше мъчно, конкуренцията сериозна, а подготовката – плод на доста старания. Всичко това в името на влиятелна компетентност, с която да си подсигуряваме добре платена работа, а от там и заслужен живот. Днес всеки може да учи, каквото изиска. Пред много от влиятелните преди специалности обаче няма път към добре платена кариера. Стартовата заплата за хората без опит е незадоволителна, с цел да крепи достолепието на младостта, а в доста от случаите, развиването, което бизнесът предлага, е повече обидно, в сравнение с мотивиращо.

Темата за образованието и опциите за реализация разясниха по

„ Преди 3-4 години неработещите и неучещите у нас бяха 300-350 хиляди. Ръстът е голям. Моите упования бяха, че с нарастването на заплащането, като междинното е 1700 брутно, младежите ще търсят бърза реализация. Има доста скрити фактори в тази стряскаща цифра. Вероятно част от тях се замиват с криптовалути, работят отдалечено или имат собствен бизнес. Има сив бранш, който е към 16%”, сподели Георги Първанов, HR специалист, член на УС на Българска конфедерация по заетостта.

„ Смятам, че доста хора към мен се занимават интензивно, с цел да се развиват, само че в никакъв случай няма да можем да заличим % на тези, които нямат мотивация. Нямам визия по какъв начин се устоят. Винаги има компании, които ще те оценят. Скъсала се е връзката сред учебно заведение и работа. В образователните заведения не те учат по какъв начин да си търсиш добра работа”, разяснява Ния Василева от организация „ Младото потомство в деяние ".

„ Има наклонност младежите да разчитат повече на родителите си. Има нещо правилно, че изискванията на Запад са една концепция по-добри – по-висока заплата, обществени придобивки”, сподели Нели Стоилова, член на „ Еразамус Сстюдънт Нетуърк”.

Според Първанов COVID-19 също е трансформирал обстановката.

„ Заради пандемията броя на върналите се българи е доста по-голяма от на тези, които напущат страната. Бизнесът предлага от ден на ден атрактивни благоприятни условия. Пазарът в този момент се господства от търсещия работа, а не от работодателя. Факт е, че има голяма инфлация и животът става по-тежък”, разясни той. Според него основаването на сходен указател е чудесна концепция.

„ Той планува опция на хората, които са вътре да им се верифицира опит, знания и умения. В него не видях присъединяване на частните организации за асортимент на личен състав. Ограниченият достъп до базата данни обаче лимитира опциите на хората за работа”, сподели още Първанов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР