Експерти и граждани обсъдиха в Казанлък концепция за интегрирани териториални

...
Експерти и граждани обсъдиха в Казанлък концепция за интегрирани териториални
Коментари Харесай

Граждани и експерти са обединени: Казанлък трябва да има обходен път. АПИ ще го изгради ли?

Експерти и жители разискаха в Казанлък идея за интегрирани териториални вложения „ Устойчива и безвредна инфраструктура на територията на община Казанлък “. Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ е водещ сътрудник в създаването ѝ, с предложение за създаване на обходен път на Казанлък, с дължина близо 4,5 км , свързващ път I-5 и път I-6.

Първокласните пътища І-5 Русе-Велико Търново-Казанлък-Стара Загора-Хасково-Кърджали-ГКПП „ Маказа “ и І-6 Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “-Кюстендил-София-Карлово-Казанлък-Сливен-Бургас са основни транспортни артерии на републиканската пътна мрежа и свързването им ще изведе тежкотоварния трафик отвън Казанлък. Това ще понижи нездравословните излъчвания в града и ще увеличи сигурността на придвижването .

Събитието беше проведено от Областния информативен център в Стара Загора по отношение на настояща процедура за кандидатстване по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година По време на полемиката планът на АПИ бе показан от специалистите Николина Чапанова и инж. Мариела Русева .

„ Нуждата от обходен път на Казанлък е обсъждана от доста години, а изборът на маршрут е координиран с редица специалисти. До момента е направен абстрактен план “, разяснява госпожа Чапанова.

Според нея, в случай че планът срещне необятна социална поддръжка на този стадий на оценка, АПИ ще се ангажира с най-кратки периоди , в които да стартира работа по построяването му. Общата индикативна стойност на Концепцията е 53 839 848 лева с Данък добавена стойност .

На срещата присъстващите предложиха към концепцията да се добавят действия за създаване на нови кръгови кръстовища на Крън и Шипка , които сега са рискови и със усилване на трафика ще стават още по-натоварени след новоизградените прави и тунел под Шипка. Чапанова разяснява, че ще бъде изследван казусът и ще се обсъдят опциите за създаване на безвредна инфраструктура.

Линк към презентацията на концепцията – можете да видите. Всеки искащ да поддържа плануваните действия може да го направи, като попълни, в период до 20 април 2024 година или изпрати своя коментар на e-mail: [email protected] .

Ще бъде ли построен обходен път на Казанлък?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР