Експерименталното лекарство донанемаб на Eli Lilly забавя прогресирането на болестта

...
Експерименталното лекарство донанемаб на Eli Lilly забавя прогресирането на болестта
Коментари Харесай

Експериментално лекарство рязко забавя когнитивния спад при Алцхаймер

Експерименталното лекарство донанемаб на Eli Lilly забавя прогресирането на заболяването на Алцхаймер с 60% при пациенти в най-ранните стадии на болестта, което погубва мозъка, съгласно данни от изпитване, показани на здравна среща в понеделник.

При тези пациенти лекарството забави когнитивния спад с съвсем два пъти по-голяма от скоростта, регистрирана от Lilly през май за цялата група на изпитване. Пълният разбор сподели, че резултатите са по-малко надеждни за по-възрастни пациенти в по-късен етап, както и за тези с по-високи равнища на протеин, наименуван тау, който е обвързван с прогресията на заболяването на Алцхаймер.

Констатациите акцентират, че " по-ранното разкриване и диагностициране в действителност могат да трансформират траекторията на това заболяване ", сподели Ан Уайт, президент на неврологията в Lilly. Проучването сподели, че отичане на мозъка, прочут непряк резултат на медикаменти като донанемаб, се следи при повече от 40% от пациентите с генетично влечение към развиване на Алцхаймер.

По-рано компанията заяви, че 24% от общата група на лекуване с донанемаб са имали мозъчен оток. Мозъчен кръвоизлив се следи при 31% от групата на донанемаб и към 14% от групата на плацебо.

 Лекарство против алцхаймер не получи позволение за Европа Лекарство против алцхаймер не получи позволение за Европа

Смъртта на трима пациенти от изпитването е обвързвана с лекуването, оповестиха откривателите.

" Тези странични резултати не би трябвало да се одобряват с лека ръка ", само че множеството случаи са били управляеми посредством следене с магнитен резонанс (ЯМР) или прекъсване на лекарството, сподели откривателят на проучването доктор Лиана Апостолова, професор по проучване на заболяването на Алцхаймер в Медицинския факултет на университета в Индиана.

Лекарите евентуално ще употребяват " доста непоколебим скрининг за сигурност с ЯМР, до момента в който лекуваме тези пациенти ", сподели тя.
Донанемаб,, е интравенозно антитяло, предопределено да в профил отлаганията на протеин, наименуван бета амилоид, от мозъците на пациенти с Алцхаймер. Според Lilly лечебният резултат на донанемаб продължава да се усилва спрямо плацебо в хода на 18-месечното изпитване, даже за участниците, които са спрели лекарството, откакто техните равнища на амилоидни отлагания са спаднали доста.

" В края на изпитването междинният пациент е бил без лекарство в продължение на седем месеца и все пак е траял да се възползва ", сподели Уайт. По думите ѝ откритията поддържат концепцията, че донанемаб може да бъде спрян, откакто амилоидът бъде изчистен от мозъка.

Компанията съобщи през май, че изследването е изпълнило всичките си цели, показвайки, че донанемаб забавя когнитивния спад с 29% спрямо плацебо при 1182 души с леко когнитивно увреждане или лека деменция, чиито мозъци имат отлагания на два основни протеина на Алцхаймер, бета амилоид и тау. За пациенти с висок тау донанемаб е потвърдено, че забавя прогресията на болестта с към 17%, до момента в който изгодата е 35% за тези с ниски до междинни равнища на тау.

 Експериментално лекарство забавя алцхаймер, само че страничните резултати крият опасности Експериментално лекарство забавя алцхаймер, само че страничните резултати крият опасности

Пълните резултати от изследването бяха показани на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер в Амстердам и в JAMA. " Дали вредите от тези медикаменти са уравновесени от техните скромни клинични изгоди в последна сметка ще изисква повече данни ", се споделя в публицистична публикация в JAMA дружно с изследването.

Lilly чака Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати да реши до края на тази година дали да утвърди донанемаб. В него се споделя, че се подават документи до други световни регулатори и множеството ще бъдат приключени до края на годината.

Този месец FDA даде общоприетоо утвърждение на на Алцхаймер лекуване за реализиране на тази цел. И двете медикаменти също се изследват в огромни изследвания, с цел да се види дали оказват въздействие върху забавянето на появяването на признаците на заболяването на Алцхаймер.

Над 6 млн. американци живеят с заболяването на Алцхаймер и този брой се чака да нарасне до близо 13 млн. до 2050 година, съгласно Асоциацията на Алцхаймер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР