Експериментални изследвания на миди и рапани за наличие на микропластмасови

...
Експериментални изследвания на миди и рапани за наличие на микропластмасови
Коментари Харесай

Изследват миди и рапани за наличие на микропластмасови частици в Созопол

Експериментални проучвания на миди и рапани за съществуване на микропластмасови частици в тях се правят в лабораторията в Созопол, описа Никола Бобчев от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките. Той посочи, че изследванията по тематиката ще се задълбочат още през 2023 година. Причината е, че мидите са филтрите на морето, а рапаните са хищниците, които ги ядат и би трябвало да се наблюдава дали има биоакумулация на частиците, изясни Бобчев. 

Ученият добави, че Институтът организира постоянен мониторинг на отпадъците и по българския бряг, и в акваторията. Резултатите демонстрират, че главните замърсители на морето са реките, корабоплаването и туризмът през лятото. Около 80 на 100 от отпадъците по брега са пластмасови, посочи Бобчев. По думите му сред 10 и 15 % от откритото е с генезис от прилежащи страни, донесено от теченията и вълните.

В партньорство с Института по океанология във Варна в този момент акцент в проучванията става микропластмасата, добави Бобчев. Учените във Варна изследват за съществуване на такива частици в делфините, които са на върха на хранителната верига в морето. Вече е ясно, че микропластмасата може да докара до хормонални проблеми и до задръстване на стомасите на водните бозайници, добави Бобчев.

Микропластмасата е проблем на Световния океан, освен за Черно море. За да бъде позволен, е нужно пречиствателните станции да бъдат снабдени със специфични филтри, които да улавят частиците, изясни Бобчев. Според него на общоевропейско равнище би трябвало да се мисли и по какъв начин да бъдат задължени семействата да имат филтри на пералните машини. Голяма част от микропластмасата се отделя при пране и посредством канализацията за отпадни води стига до моретата, изясни ученият.

Никола Бобчев е един от уредниците на самодейността  „ Чистата Коледа “, която започва през 2018 година. Почистването на плажовете се осъществя в партньорство с организацията WIND2WIN.

В събирането на отпадъците се включват доброволци, като досега с помощта на техните старания крайбрежните линии са освободени от две хиляди кг пластмасови отпадъци. През тази година самодейността за разчистване на плажове минава под мотото „ Морето не е за една почивка “. До в този момент тя постоянно се е провеждала по Южното Черноморие, само че през днешния ден доброволците „ стъпиха “ на плажа Камчийски пясъци край Варна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР