>Екскурзоводката Данка Иванова не желае да говори пред медии, чувства

...
>Екскурзоводката Данка Иванова не желае да говори пред медии, чувства
Коментари Харесай

Българската екскурзоводка, ранена при атентата на летище Бургас: 5 г. никой не попита как съм!

>
Екскурзоводката Данка Иванова не желае да приказва пред медии, усеща се афектирана на страната.

Дълго време след атентата на летище Бургас на 18 юли, 2012 година, даже не се знае, че измежду ранените израелци има и българка, оповестява "24 часа ". Данка Иванова, която е от вътрешността на страната, е била екскурзовод на израелската група. Била е на един метър от другата страна на рейса, когато бомбата е взривена. Но безусловно минути преди бомбата да избухне се е намирала тъкмо до багажното поделение, където атентаторът се опитвал да натъпче раницата с бомбата.

Жената получава звуково-проводна глухота, разкъсни рани по цялото тяло и проектил в крайници. Възстановява се постепенно и трудно от контузиите и преживения потрес. Нейният цивилен иск по делото е измежду най-скромните - едвам 100 000 лева, на фона на десетките хиляди евро, които някои от ранените израелски жители предявяват.

Гражданските искове по това дело са рекордни - над 200 млн.лв. от 42 близки на починалите и от ранените при атентата. Те ще би трябвало да бъдат платени от двамата обвинени Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са в неопределеност и се търсят.

На съвещанието от 20 септември т.г. съдът отхвърли настояването на потърпевшите израелски жители военното крило на "Хизбула " да бъде цивилен ответник по делото и то да заплаща кръвнината.

"След като прегледах всички материали ми стана ясно, че Хизбула няма нищо общо. Това бе едно политическо изказване, само че по делото няма нито едно доказателство в тази посока ", разяснява бургаският юрист Радослав Николов, длъжностен бранител на единия от подсъдимите - ливанецът с канадски паспорт Хасан Ел Хадж Хасан. Според юрист Николов против Хасан Хасан няма директни доказателства, а единствено косвени, свързани с придвижването му в България и с изработването на документи на атентатора. "Засега това е моето мнение, само че е предходна единствено етапа на досъдебното произвеждане. Има към момента време да бъдат събрани задоволително доказателства за наказание на подзащитния ми. Към момента обаче няма директни доказателства, че Хасан Хасан има директно присъединяване ", споделя юрист Николов.

На 19 декември следва разпоредително съвещание по делото, което предхожда съденото разследване. То е обвързвано с промените в Наказателно-процесуален кодекс, влезнали в действие от ноември.
 
Оптимист съм, смятам, че след разпоредителното съвещание ще бъде даден ход на правосъдното разследване ", разяснява Радослав Николов.

Само обвинителният акт е 100 страници, по делото са разпитани 169 очевидци, изпратени са 22 интернационалните поръчки за правна помощ до 13 страни. Една от най-важните за сглобяване на пъзела към гърмежа се оказва така наречен ситуационна експертиза, осъществена в Съединени американски щати. Тя съставлява 3D модел на мястото, на което избухва бомбата, и демонстрира позицията на всеки един от израелските туристи, които е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг, както и това на терориста.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР