Екскурзоводи, работещи по Черноморието, искат спешна среща с министъра на

...
Екскурзоводи, работещи по Черноморието, искат спешна среща с министъра на
Коментари Харесай

Екскурзоводи искат създаването на туристическа полиция

Екскурзоводи, работещи по Черноморието, желаят незабавна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Сериозните проблеми по туристическите обекти в България, с които гидовете се сблъскват ежедневно по време на работата си, са станали причина за настояването на тази среща.

Варна

Действащата разпоредба за практикуване на активността на екскурзоводите в България е в развой на промени. Работещите по морето имат съответни оферти, които са изпратили в министерството на туризма. Темата беше коментирана в утринния блок на Българска национална телевизия.
Християн Облаков, член на Съюза на екскурзоводите в България: Преди всичко, отправили сме покана към министъра на туризма Николина Ангелкова за среща, на която да бъдат разисквани препоръчаните от нас промени в Наредба № 1 от януари 2016 година, която регламентира активността на екскурзоводите и се надяваме тази среща да се състои. От чисто на практика темперамент в хода на работа се откриват някои грешки и на практика функционални проблеми, които би трябвало да бъдат изяснени.Александър Шопов, член на Съюза на екскурзоводите в България: Един от главните проблеми е това, че доста задгранични групи идват в България без да имат локален екскурзовод, което е наложително, както е казано в наредбата. Свидетели сме, да вземем за пример, на доста азиатски групи на Фестивала на розата в Казанлък, които идват без локален екскурзовод, а точно подобен им би трябвало, с цел да даде достоверна информация за страната. Представете си какво би споделил задграничният екскурзовод, може да урони престижа на България. Това е неприемливо. Трябва да се сътвори туристическа полиция, която да реализира този надзор за лицензирани екскурзоводи, които да дават информация на туристите като цяло. Министерството на туризма следва да предизвести задграничните посолства в страната, които пък да предупредят своите туроператорски компании наложително да взимат локални екскурзоводи. За нас, екскурзоводите, би трябвало да бъде позволено да влизаме в музеите гратис, даже когато не сме с група за освежаване на информацията и припомняне на експозициите в музеите.
Много задгранични туристи се оплакват, че няма упътвания на британски език в някои от музеите и туристическите обекти.

Надежда Иванова, член на Съюза на екскурзоводите в България: Ще си разреша да изкажа мнение и като екскурзовод, и като музеен служащ. Работила съм 25 години в Националния музей на образованието и още в средата на 90-те години беше подета една самодейност, която целеше да се създадат тези упътвания и доста градове на България виждам, че има. Те са еднотипни и това е добре, само че за какво дадените общини не са го създали, това аз не знам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР