Екскурзоводът Евелина Пулева разказа за неприятни преживявания, които са се

...
Екскурзоводът Евелина Пулева разказа за неприятни преживявания, които са се
Коментари Харесай

Дама показа касова бележка: Срам ме! Не са нормални тези неща в XXI век

Екскурзоводът Евелина Пулева описа за неприятни прекарвания, които са се й случили в Калофер, Карлово, Сопот и Копривщица. Тя е възмутена, че нейния лиценз като екскурзовод, не важи в музея в тези градчета:

" Моят лиценз е просто една хартийка и наложително би трябвало да платя за сказка, другояче не мога да описвам в музея ", написа тя.

Съща по този начин обръща внимание и на неприятните санитарни условия в музеите, доста от които тоалетните в не се поддържат.

Срам ме от положението на българските музеи и общини, в които има туристически обекти от национално значение. Срам ме е от чиновническото съсловие в националните ни музеи, от безпардонното отношение в Копривщица.

Преди време си споделих, че повече няма да пиша писма и изказвания, само че не мога да не опиша какво претърпях професионално в тези два дни на ученическа екскурзия.

Започвам с уточнението, че групата от възпитаници и учители в страхотна, любознателна, търпелива и най-много послушна. 

От 1997 година работя като екскурзовод, а от 15.08.2016 г съм лицензиран подобен от Министерство на туризма, помощник по екскурзоводство към Университет " Проф. доктор Асен Златаров ".

Оказа се, че в НЦ " Васил Левски " в Карлово, моят лиценз е просто една хартийка и наложително би трябвало да платя сказка, другояче не мога да описвам в музея. Такива били разпоредбите. Строиха се защита, организатор, касиер и прочие..

Обяснихме, че си следваме проект на екскурзията и тя върви в последователност и че децата са дребни, а аз преценявам дружно с учителките по какъв начин да поднеса информацията до тяхното равнище.

Излизайки си заплатих беседата, която изнесох на учениците в музея. Проведох противоречив диалог с музейния екскурзовод и дадох обещание да насочва въпрос към министър Илин Димитров: Ние, които сме завършили  туризъм и сме учили география, история, какви сме с нашите лицензи? 

В целия свят лицензираният екскурзовод е почитан, в доста музеи той се чекира с лиценза си.

Сега влизам и в конкретика като част от бизнеса. От нас се изисква отваряйки обект да имаме тоалетни, мивки, категоризации документи и още куп неща, за които ни ревизират всекидневно. Какво се изисква, господа министри, кметове и служители от държавните институции?

- Къща музей " Иван Вазов “ (Сопот) - една остаряла тоалетна, неподдържана.

- Музеите в Копривщица- НЯМА тоалетни. Две градски вмирисани тоалетни, едната не работи единствено взима стотинки, а другата не знам по какъв начин да я опиша - смут! От музеите те препращат в сладкарницата/ частен сектор/, а те пък в градската тоалетна.

Варианта е да се напикаш в гащите или да се върнеш до тоалетната на паркинга/две на 10 автобуса/ мръсни.

И тук страната е отговорна, какъв брой пъти писали писма до институциите, кметството подпомагане

НЦ " Христо Ботев " тоалетна- Няма. От там те пращат в Музея на дантелата-, те към този момент в знамение се видели хората и поставили 0,50 лева такса. Чисто и поддържано, хубав музей учтив личен състав, само че с поддръжката на частен бранш.

Представете си в този момент по какъв начин се усещах на 06.01.2023г с група чужденци на леденото хоро и 175 година от рождението на Ботев. Хиляди туристи, няма паркинг, няма тоалетна, в музея беседата се заплаща, но на непознат език предварителна поръчка, а то и в този момент било празник, малките екрани, изявленията... Чужденците с ококорени очи ме успокояват.

Питам:

За какво ми е този лиценз?

Трябва ли да заплащаме екскурзоводски беседи в случай, че с групата пътува лицензиран екскурзовод?

Нормално ли е в музеите да няма тоалетни?

Каква е ролята на музейния екскурзовод?

Задавам този въпрос, тъй като те самите не знаеха какви са техните права и какви са моите!

Очаквам отговор, който институциите могат да насочат и по имейл на трите НПО- та на екскурзоводите или на БРТК - Бургаска районна туристическа камара.

Може и в профила ми във фексбук, който в последно време стана място за решение на проблемите в страната.

Не са естествени тези неща в XXI век да нямаме санитарни възли в музеите.

Уточнявам, че не съм привърженичка на това да решаваме проблемите във фейсбук, само че за жалост резултатът е по- добър от публично писмо, чийто отговор е " Благодаря Вашето писмо е входирано под номер... "

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР