Екскурзия до Париж значи много неща, но едва ли първото

...
Екскурзия до Париж значи много неща, но едва ли първото
Коментари Харесай

Гробище е известна туристическа атракция

Екскурзия до Париж значи доста неща, само че надали първото място за посещаване е... гробище. За някои хора обаче точно това е забележителността, която желаят да видят. По-точно – за към 3 млн. души всяка година. Толкова са посетителите на най-известното гробище във френската столица. Това значи, че на ден оттова минават по над 8 хиляди туристи. 

Разбира се, това е прекомерно опростена сметка. Нищо в тази история не е толкоз елементарно за схващане. А " Пер ла Шез “ не е просто гробище. 

Най-известният гробищен парк в Париж, а може би и в света, заработва през 1804 година Това са бурни години за Франция. Наполеон I таман е провъзгласен за император, а армията му опустошава всички по бойните полета на Европа.

 

Поражението в Русия е още надалеч, а тогавашният офицер и сегашен монарх е на върха на славата си. Наред с това популацията на града се е нараснало и неизбежно се появява казусът с все по-малкото имоти за погребения. Така се постанова основаването на нов парк. По това време парцелът се намира отвън града и парижани изначало не са изключително въодушевени. През годините обаче обстановката се трансформира. 

В днешно време там са заровени стотици хиляди покойници, а част от тях не престават да притеглят милиони туристи. Там почиват музиканти, писатели, военни, политици, художници, артисти. Сред по-известните са Оскар Уайлд, Фредерик Шопен, Едит Пиаф, Джим Морисън, Оноре дьо Балзак, Марсел Пруст и доста други. 

" Пер ла Шез “ се ръководи от куратор. Сегашният се споделя Беноа Гало. Той поема поста през 2018 година За 41-годишния Гало това е някак естествена стъпка, имайки поради, че произожда от семейство с каменоделски бизнес, които създават надгробни камъни от десетилетия, написа The Guardian. 

Преди две години Гало взема решение да напише книга за гробищния парк. В нея споделя или по-скоро разрушава някои от най-популярните легенди. Той обръща внимание на една от историите. Както през целия си живот, писателят Оскар Уайлд съумява да провокира скандал и след гибелта си. Девет години откакто умира в Париж, останките му са преместени от друго гробище в " Пер ла Шез “. Тогава е взето решение и за създаване на надгробрен монумент. Задачата е предоставена на младия американски ваятел Джейкъб Ъпстейн. Съзнавайки значимостта й, той дълго време не мисли какво тъкмо да сътвори.

Накрая, след четири години работа, показва направеното – скулптура на гол ангел с декорация с асирийски претекстове на главата. Скулпурата обаче скандализра с тестисите си. Дебатите не престават десетилиетия, до момента в който през 60-те години някой отчупва тази част от надгробния камък и тя изчезва вечно. Градската легенда обаче твърди, че чиновниците на гробищната администрация употребили тестисите като преспапие.  

" Когато поех поста, несъмнено, изследвах въпроса с тази така наречен кастрация. Не открих и диря от тази светиня “, споделя Галот. 

Като ръководещ парка обаче той има надалеч по-важни задания от търсенето на отчупени тестиси. Основните проблеми са свързани с организацията, споделя той. Все отново никой, чийто непосредствен е умрял неотдавна, не би желал да се сблъска с навалица шумни и снимащи туристи, до момента в който го изпраща в последния му път, написа Travelnews.bg. 

" Става дума за внимателен баланс и е значимо всички да схванат, че " Пер ла Шез “ е преди всичко гробище, а не увеселителен парк “, споделя той. 

Заради туристите през годините се появяват много непредвидени проблеми. Например феновете на Уайлд стартират да оставят целувки с червило по паметника му. Така към абсурда със статуята се прибавя и друго – става известно, че материалите, от които са направени червилата, разрушават камъка. И управата на гробищния парк се принуждава да покрие паметника със стъкло. 

Но целувки се оставят освен при Уайлд. Надгробният камък на вокалиста на The Doors Джим Морисън е целуван, рисуван, драскан, краден неколкократно. През годините е променян след многократни обири на разнообразни елементи, евентуално от почитатели, които желаят да занесат част от него вкъщи си. И до през днешния ден онлайн могат да се открият забавни заглавия от вида: " Как да посетим гроба на Джим Морисън. Но с почитание “. 

Пак поради туристите се разивива и бинесът – осведомени с гробищния парк оферират услуги като гидове против възнаграждение, продават се сувенири – чаши, тениски и т.н. 

Извън казуса с несъразмерната посещаемост не по предопределение остава забавната детайлност, че " Пер ла Шез “ в действителност е най-големият парижки парк. И надлежно – най-голямото зелено пространство във френската столица. Освен това там могат да се видят архитектурни и скулптурни шедьоври. 

А за управата му остава комплицираната задача – по какъв начин създадат по този начин, че траурната и туристическата процесии да минават по разнообразни алеи и да не се сблъскват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР