Екоразрушението в определени райони на амазонските гори е толкова голямо,

...
Екоразрушението в определени райони на амазонските гори е толкова голямо,
Коментари Харесай

Големи части от амазонските гори вероятно никога няма да се възстановят

Екоразрушението в избрани региони на амазонските гори е толкоз огромно, че повратната точка към този момент е достигната и те в никакъв случай няма да могат да се възстановят. Това открива ново огромно изследване на учени и представители на организации на локалното население, представено от The Guardian.

" Не става дума за предстоящ сюжет, а за стадий, който към този момент е настъпил в някои елементи на района ", показват създателите на проучването. " В Бразилия и Боливия са съсредоточени 90 на 100 от комбинираното обезлесяване и деградация на гората. В резултат на това в двете страни към този момент се следи определяне на савана ".

Учени от организацията Амазонска мрежа за геореферирана социално-екологична информация (RAISG) са работили с координатора на Организациите на коренното население на страните от басейна на Амазонка (Coica), с цел да основат Amazonia Against the Clock - едно от най-мащабните проучвания, което покрива всички девет страни, в които има амазонска гора.

Изследването открива, че единствено в две от тях - Суринам и Гвиан -, най-малко половината от дъждовната гора към момента е непокътната.

Организациите на коренното население на Амазония приканва за сформирането на световен пакт, който да даде непрекъсната отбрана на 80 % от региона до 2025 година

Целта съставлява в действителност съществено предизвикателство, като се има поради, че е останала едвам 74 % от истинската екваториална гора. Нужни са незабавни дейности, които хем да предпазят останалата гора, хем да възстановят към този момент деградиралата земя и надлежно – да се върнем до равнища от порядъка на 80 %.

„ Трудно е, само че е постижимо “, споделя Алисия Гузман, академик от Еквадор и координатор на новия отчет. „ Всичко зависи от присъединяване на локалните общества и хора, които живеят в гората. От него, и от дълга ", който доста от амазонските народи дължат на регионални правителства, интернационалните финансови институции и сдружения за частни капиталови вложения и който съгласно Гузман би трябвало да бъде банален.

Източник: The Guardian

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР