Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от инвестиции за възстановителни

...
Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от инвестиции за възстановителни
Коментари Харесай

Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от инвестиции за обновяване на съоръженията

Екопътеката Чернелка край Плевен се нуждае от вложения за възстановителни работи. Това оповестиха от пресцентъра на Общинския съвет /ОбС/.

В деловодството на Общински съвет е получено писмо с искане в Бюджет 2019 на Община Плевен да бъдат заложени средства за ремонт на оборудванията по екопътеката.

В региона е нужно да бъдат сложени нови указателни и осведомителни табели. Две от непрекъснатите комисии в Общински съвет - "Бюджет и финансова политика " и "Устройство на територията, екология и земеделие " - са разискали документа, импортиран от кмета на с. Горталово Пламен Петков и от кметския наместник на с. Къртожабене Лени Димитров, разясни ръководителят на Общински съвет Мартин Митев.

В писмото, адресирано до Мартин Митев, кметовете са показали, че предходната година през пролетно-летния сезон е имало няколко прииждания на река Чернелка, при които водата е разрушила и е отнесла някои от по-старите мостове.

Двамата настояват, че в обособените кътове за отдих в екопътеката оборудванията също се нуждаят от ремонт - има счупени маси, изчезнали пейки. Навеси и тоалетни също би трябвало да бъдат ремонтирани. Указателните и осведомителни табели, сложени през 2007 година, или липсват или са избелели и не могат да бъдат прочетени от туристите.

Комисия от строителни експерти от Община Плевен е обходила екопътеката и е огледала оборудванията, като е направила списък на нужните материали за ремонта. Общинската компания "Паркстрой " в Плевен е съставила количествено-стойностна сметка, разясни Митев.

Красивата екологична пътека по поречието на река Чернелка е единствена в Плевенско. Изградена е през 2000 година и оттогава до в този момент туристите се усилват непрестанно. За да бъдат посрещнати посетителите напролет, пътеката би трябвало да стане проходима от Горталово до Къртожабене, за което е нужно обособяване от локалния бюджет най-малко на 20 000 лева, считат кметовете на тези селища.

Комисията, направила оглед на място, е установила нужда от ремонт и възобновяване на три моста, както и на част от масите и пейките в региона.

Общинската администрация в Плевен е дала отговор на настояването на кметовете, че има опция да бъдат отделени средства от раздел в бюджета "Други действия по запазване на околната среда "/ "Текущи поправки ".

Екопътеката в каньона на река Чернелка е с дължина към 7 км и свързва селата Къртожабене и Горталово, намиращи се покрай Плевен. Горталово е на 15 км югоизточно от Плевен. До началото на екопътеката може да се стигне тръгвайки от Плевен в посока Ловеч, преминавайки през селата Брестовец и Тодорово и Горталово. Има и автобусен транспорт до Горталото, от където се потегля пеша измежду красиви скални образования и речни завои.

Изградени са барбекюта, беседки, места за отдих и мостчета, които в почивните дни са постоянно цялостни, а лесопарк "Чернелка " е обичано място за отдих на хората, както от 100-хилядния град Плевен, по този начин и от доста по-близки и по-далечни обитаеми места.

В този хубав регион в сърцето на Мизия могат да се видят и други скални забележителности, пещери по поречието на река Чернелка. Самата река е дребна и красива, вие се около скалите, а даже влиза под тях на някои места. Интересна скална забележителност е един отвор в скалите, наименуван "Провъртеника ", с дълбочина към 15 метра и представляващ античен бунар, издълбан в скалата.

В това райско кътче са снимани редица подиуми от български филми. Сред най-популярните и гледани от тях е филмът "Хан Аспарух ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР