Екоминистърът Емил Димитров обвини депутатите от БСП, че спекулират с

...
Екоминистърът Емил Димитров обвини депутатите от БСП, че спекулират с
Коментари Харесай

Емил Димитров: От БСП спекулират с мои думи за Алепу и ме противопоставят на премиера

Екоминистърът Емил Димитров упрекна депутатите от Българска социалистическа партия, че спекулират с думите му за градежа на Алепу, вадят ги от подтекста и по този начин го опълчват на премиера Бойко Борисов.

"Не желая да се вадят мои думи от подтекста и да се вършат някакви изводи. Казах, че всичко, което съм видял, е по малкия екран. Това, което видях, въобще не ми наподобява на защитно брегоукрепително оборудване. На мен ми наподобява на хотел. Може би ще бъде и прекрасен хотел, само че не споделям дали ще е или няма да бъде, дали съдът ще се произнесе или няма. Не съм споделил, че чакам прекрасен хотел и чакам да се настаня там “, съобщи министърът по време на чуването си в пленарна зала.

Той уточни, че грешката най-вероятно е в него, че беседва с медиите, с цел да му "накъсват изявлението ". И добави, че не е негова работа да разяснява всичко, обвързвано с тематиката, тъй като се стигнало до "детайли за проектанта, коя била жена му, на защитата каква била балъдъза му ".

Във вторник Димитров съобщи пред медии в Бургас, че няма да стопира градежа на така наречен шофьорски плаж, защото не желае да бъде "екологична бухалка ".

Социалистите обаче са на мнение, че е редно министърът на околната среда да си подаде оставката, в случай че не предприеме дейности против еконарушенията.

"Не, господин министър, не сте бухалка, само че с бездействието и с отхвърли си да отбраните закона, екологията и големия публичен интерес, ставате маша в ръцете на съмнителни ползи, през които непрестанно, съзнателно и настъпателно продължава да се унищожава природата на българското Черноморие ", съобщи от парламентарната естрада аленият народен представител Манол Генов.

Българска социалистическа партия изиска по проблема със градежа на Алепу да бъдат изслушани и министърът на туризма Николина Ангелкова и районният министър Петя Аврамова.

На 15 юни прокуратурата внесе митинг против разрешението на градежа, издадено през 2018 година от основния проектант на община Созопол.

На 5 юни Върховната административна прокуратура сезира ДНСК да извърши незабавна инспекция за законността на градежа сред нос „ Свети Тома “ и Шофьорския плаж и да показа систематизиран отчет.

На базата на този отчет прокуратурата счита, че разрешението за градеж е е незначително. Протестът следва да спре и осъществяването на разрешението за строителство.

Скандалът със градежа край Алепу избухна още веднъж, откакто през февруари 2019 година, заради подозрения за нелегално строителство, той бе спрян, до момента в който се отстранят откритите нередности в техническата документи. Тогава от бургаския строителен надзор обявиха, че се строи брегоукрепителна стена поради записано през 2009 година интензивно свлачище

Архитект Ангел Захариев, който е един от притежателите на архитектурното бюро, проектирало новия ваканционен комплекс, сподели, че мотивацията му да вземат участие в проектирането е била, че природата там е унищожена от свлачището.

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е неуместно ", съобщи арх. Захариев.

"Под тази постройка има десетки водачи по 15-30 метра надолу... Основните цели на оборудването са да се спре свличането, да се запълни размера със земна маса и там да има следващо строителство.От самото начало планът на Алепу е за курортно населено място и никой не го е крил ", означи още архитектът.

Той уточни, че неговият бизнес няма нищо общо със брачната половинка му Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър в държавното управление на Бойко Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР