Екологичното сдружение За Земята обяви, че започва информационна кампания за

...
Екологичното сдружение За Земята обяви, че започва информационна кампания за
Коментари Харесай

"За Земята" и район "Овча купел" започват кампания за по-чисто битово отопление

Екологичното съдружие " За Земята " разгласи, че стартира осведомителна акция за понижаване на замърсяването от битовото отопление с твърди грива в София. Домакин на старта на акцията е регион Овча купел в столицата, като в постройката на общината ще бъдат ситуирани осведомителни плакати и брошури за нездравословните резултати от изгарянето на дърва за отопление и по какъв начин да ги избегнат.

Ивайло Попов от " За Земята " коментира, че когато се изгаря дървесина, обаче, се изхвърлят огромни количества сажди, фини прахови частици (ФПЧ), бензопирен и други полиароматни циклични въглеводороди, които са рискови за здравето, изключително на тези, които ги употребяват в дома си. Остарелите печки, неправилното им потребление, горенето на влажни или боядисани дърва ускоряват казуса. Според неправителствения специалист отоплението с дървесина е задоволително за здравето, единствено в случай че е с уреди, които имат относително ниски излъчвания на ФПЧ и се употребяват сухи дърва, пелети или брикети.

Кампанията ще популяризира рекомендации за други възможности в отоплението, като да вземем за пример програмата на Столична община за замяна на уредите или пък националните стратегии за енергийна успеваемост. С тях жителите могат посредством разнообразни уреди или усъвършенствана изолираност на жилищата да понижат нужните количества дърва, а от там и замърсяването. Друга значима мярка е ползващите дърва за огрев да ги оставят да изсъхнат под заслон за най-малко една година, с цел да реализиран нормативното условие за мокрота до по-малко от 30%.

Изискванията към жителите

По-рано тази седмица от " За Земята " разпространиха своето мнение по новоприетата Наредба за условията и контрола върху дървесината, която се употребява за битово отоплениe, която от 7 октомври насам задължава жителите да наблюдават за качеството на дървесината, която употребяват за отопление. Именно на ползващите дървен материал е вменена отговорността да съблюдават ограничаването да дървеният материал да бъде с безспорна мокрота до 30%.

За момента контролът по спазването на ограничаването за битово изгаряне е неразбираемо разпределен сред кметовете или районните инспекции на екоминистерството (РИОСВ) и се чака да се прави с визити в домовете.

От " За Земята " настояват, че с това не се вкарва мечтаният стандарт за наличието на мокрота, който да е наложителен за производителите и доставчиците на дървесина. Според неправителствената огранизация точно тези, които са при започване на веригата на дървесината за отопление, са подобаващият и са обозрим обект на институционалния надзор.

Сдружението отбелязва също, че стандартът за дървесина е извънредно значим за осъществяване на условията на Европейския съюз за фините прахови частици, тъй като над 76% от хората, ползващи твърди горива, сe отопляват с дърва и едвам 14-15% - с въглища.

Предисторията

Вече две години и половина екоминистерството на България от време на време дава отговор на Европейската комисия за това какви ограниченията е подхванало, с цел да се оправи с мръсния въздух след решението на Съда на ЕСот април 2017 г, с което страната беше наказана за несъблюдение на отговорностите по Директивата за качеството на въздуха.

През декември 2018г. бяха признати промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се вкараха условия за качеството на въглищата за отопление. През септември 2019г. беше призната и нова Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година В програмата са планувани ограничения в секторите, които са по-значими източници на излъчвания в атмосферния въздух, като селско стопанство, авто превоз и битово отопление, оповестява пресцентърът на държавното управление.

Междувременно, през април тази година Европейската комисия още веднъж се оплака от незадоволително осъществяване на политиките за непорочност на въздуха, като означи, че по отношение на 2017 година е " налице прочут прогрес ", който " обаче е стеснен до приемането на правни актове, като досега не се оповестява за съществуването на практическо осъществяване ".

През юли еврокомисията стартира и нова наказателна процедура за високите равнища на излъчвания на серен диоксид. През август и световният отчет на Грийнпийс класира България измежду 20-те най-замърсяващи страни в света, които имат най-високи излъчвания на серен диоксид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (217)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР