Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде „зелена светлина“

...
Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде „зелена светлина“
Коментари Харесай

Експерти подкрепиха проекта на Румен Гайтански в Павликени

Екологичният експертен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново даде „ зелена светлина “ на плана за цех край село Върбовка за каменна вата с апаратура за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови боклуци, съобщи БНР.

Проектът е на предприемача Румен Гайтански и среща недоволството на жителите на община Павликени, които стачкуваха, до момента в който заседаваше съветът.

Повече от 8 часа продължи Екологичният експертен съвет и с 9 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 " въздържал се " одобри предложение до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново да утвърди отчета по Оценка на въздействието върху околната среда.

Заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов са дали своят вот да се даде „ зелена светлина “ на завода за каменна вата, в който край село Върбовка ще се изгарят на ден по 1160 тона гориво от битови боклуци, оповестиха за БНР участници в съвета.

Следва шефът на Екологичната ревизия във Велико Търново да вземе решение в 7-дневен период като не е длъжен да се съобрази с предлагането на Екологичния експертен съвет.

По гледище на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са признати рекомендации, уточни екологът Пенчо Пандъков, взел участие в съвета:

„ Включихме ограничения за въвеждането на биомониторинг върху съставените елементи на околната среда, най-много живите организми, за натрупването на рискови замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители “.

Прието е и препоръчаното за мониторинг на токсичните субстанции в системата за ръководство на водите в завода, което не е било планувано, както и за заустването на отпадните води, и рекомендации, свързани с опазването на културното завещание на региона, прочут с археологическото си благосъстояние.

Ако и окончателното решение е позитивно, ще има отпор, уточни Пенчо Пандъков:

„ Трябва да го апелираме, тъй като от това зависи бъдещето нацяло Северна централна България и бъдещето на ръководство на отпадъците в цяла България “.

Очакват се нови цивилен митинги на жителите на община Павликени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР