Екологичната криза дава карт бланш на всички пророци на апокалипсиса

...
Екологичната криза дава карт бланш на всички пророци на апокалипсиса
Коментари Харесай

Да не оставяме планетата на пророците на апокалипсиса!

Екологичната рецесия дава карт бланш на всички пророци на апокалипсиса и на техните постоянно ретроградни идеологии. Франция, повлияна от доста известната книга на Пабло Сервин и Рафаел Стивънс " Как всичко може да се срине ", е изключително податлива на теориите на колапса. Бивши министри, медийни звезди, предприемачи опортюнисти... пророците се множат и свирят своята дребна нощна музика на апокалипсиса. А пък антикапиталистите виждат в това чудесна опция да привлекат към своята идея всички тези, които бързо не помниха ужасите на комунизма от 20-и век.

Разбира се стоплянето на климата, намаляването на биоразнообразието, изчерпването на естествените запаси, краят на петрола са все провокации, които ни подлагат на тестване и ни карат да действаме. Нито едно съществено проучване обаче не разрешава да стигнем до извода, че, повече или по-малко, се приближаваме към срив. Хората навсякъде имат вяра в теории, които черпят причини от науката, само че без в никакъв случай да се основават на един в действителност напълно теоретичен метод. Докладите на Междуправителствената експертна група за климатичните промени несъмнено са най-сериозните и цялостни метаизследвания. В тях не се загатва за какъвто и да било срив.

Да, установеното стопляне е породено от хората. Да, ние сме единствено първоначално. Да, ще има тежки последствия за човечеството и екосистемите. Не, това няма да провокира края на света или даже на развитата цивилизация. Не, краят на изкопаемите енергийни източници не значи завършек на икономическия напредък. Други енергийни източници ще поемат щафетата, всички виновни страни работят по въпроса. Пророците на апокалипсиса показват като доктрина обстоятелството, че петролът е основал сегашната цивилизация и нейния комфорт, без в никакъв случай да показват и минимум доказателство в поддръжка на своята теза (това е класическото комплициране сред корелация и причина). Франция употребява доста по-малко изкопаеми горива от Съединени американски щати за един много непосредствен стандарт на живот.

Поддръжниците на свиването на стопанската система тръбят, че нашето бъдеще безусловно ще бъде по-малко удобно от сегашното, че ще би трябвало да се откажем от много свободи, донесени ни от техническия прогрес, че тези свободи са били откраднати от природата. Този метод по никакъв метод не провежда отговора на провокациите, които се изправят пред нас, той предлага бягство, което ще има пагубен резултат. Нещо по-лошо, многочислените апостоли на свиването на стопанската система, даже тези измежду тях, които заемат публични длъжности, нямат никакъв проблем да настояват, че известно оттегляне от демокрацията ще бъде належащо, с цел да бъде избавена природата. Не е рационално една толкоз значима идея да бъде оставяна в ръцете на екстремисти.

Да се облегнем на науката

Ние, индустриалците, би трябвало да се ангажираме напълно, с цел да защитим научната истина, като предложим транспарантни решения и постоянна правна рамка. В последния си труд, озаглавен " Новият зелен курс ", американският икономист Джереми Рифкин разказва постпетролния свят като правоприемник на настоящия, употребявайки (доста на място) израза " колапс на изкопаемите енергоизточници ". Финансовият свят (враг номер едно за пророците на апокалипсиса) играе основна роля за това, защото обезпечава парите за дълбоките трансформации, нужни за прехода към стопанска система без въглероден диоксид. Конкретните и комплицираните структурни планове, облечени в наложителна правна рамка, ще разрешат на промишленостите да предложат решения.

Два образеца. Първият се отнася до енергетиката. Изправени пред края (решен или не) на изкопаемите източници, нуклеарната сила и прекъсващите (възобновяеми) източници, в комбиниране с интелигентното депозиране ( " умни мрежи " и изкуствен интелект, децентрализирано съхранение), съставляват достоверен и резистентен отговор. Китай, Индия и Русия не се оставиха да бъдат излъгани... Как да бъде върната в приложимост нуклеарната сила (отделящият минимум въглеродни излъчвания енергиен източник) във Франция? Как да наваксаме нашето закъснение в региона на съхраняването на електрическа енергия? Първият дирек на френската " интелигентна мрежа " си има име: Linky (б. прочие: модел френски " образован електромер " ). Защо позволихме на мракобесните сили в тази страна да му основат облика на инструмент за шпионаж на потребителите или на причина за някои заболявания?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР