Екоинспекцията във Велико Търново установи незаконно изхвърляне на 111 тона

...
Екоинспекцията във Велико Търново установи незаконно изхвърляне на 111 тона
Коментари Харесай

111 тона опасни отпадъци от производство на олово са изхвърлени край Свищов

Екоинспекцията във Велико Търново откри нелегално изхвърляне на 111 тона рискови боклуци от произвеждане на олово и оловни сплави. Производствената шлака е открита в покрайнините на Свищов. Няма екологична заплаха за крайдунавския град, увериха експертите. По случая е формирано досъдебно произвеждане.
Кметът на Свищов Генчо Генчев подал тази заран сигнал за нерегламентирано депониране в Западната индустриална зона на града на огромно количество шлака, отделяща неприятна миризма. 
Проверката открива, че рисковият боклук е от производството на компания за олово и оловни сплави в Монтана. 111-те тона индустриална шлака са продадени на софийската компания „ Еко трейдинг къмпани “, която е трябвало да я транспортира до площадка за неутрализиране в Пловдив. 
Компанията си е икономисала заплащането на дължимите такси и е изхвърлила рисковия боклук от оловното произвеждане край Свищов, изясни за „ Хоризонт “ Гинка Савчева, заместник-директор на Регионалната екологична ревизия. Софийската компания ще бъде санкционирана - законът планува глоба от 10 000 до 50 000 лв.. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР