Екипи на българските доброволци, които помагат в турския град Кахраманмараш,

...
Екипи на българските доброволци, които помагат в турския град Кахраманмараш,
Коментари Харесай

Българските доброволци в Турция са открили оцелели под руините

Екипи на българските доброволци, които оказват помощ в турския град Кахраманмараш, са разкрили петима оживели под руините на две здания. Това сподели за Българска телеграфна агенция Георги Влайков, началник на групата от 27 души на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ), която отпътува на 7 февруари. Очакват други екипи с тежка техника да извадят хората.

Българският екип в четвъртък вечер е намерил трима оживели на мястото, където са изпратени да търсят. В момента на различен адрес австрийски екип с тежка техника се пробва да извади други двама оживели, открити още веднъж от българската група.

Към групата от нощес се е включил и български пожарникар с куче. Той живее и работи в Швеция, карал е 4000 км. и идва с началника си, с цел да оказват помощ, уточни Влайков. Веднага са претърсили пет адреса с кучето, само че са страдание нищо не са разкрили.

Става все по-студено и мъчно и за нас, които сме на палатки, и за локалните, които спят по палатки и входове, описа доброволецът. По думите му има квартали, в които всяка трета постройка е срутена, вторичните земетресения не престават. „ Хората не губят вяра, чакат доброволци, молят се, водят ни до места, където са чули звуци.

На някого са затрупани майките, децата “, показа Влайков. Той разяснява, че като цяло хората са спокойни, само че е имало моменти на напрежение в опит да убедят екипа да претърси избрана постройка.

Турските управляващи ни изпращат на избрани адреси, за това доста разчитаме на преводачите, които успокояват локалните и ни дават информация в дадена постройка какъв брой души са живели, уточни доброволецът. Групата е влезнала в контакт с локална общественост на дългогодишни изселници от България, които са им помогнали нощес с превод.

Спасителния лагер, където са екипите от целия свят, е на три километъра от града на едно поле. Има проблем с горивото, дадоха обещание че довечера ще има цистерни, с цел да заредим, сподели Влайков. По думите му екипите, които идват със самолети с цялата си техника, нямат транспорт и разчитат на турската страна, която всяка заран ги извозва с автобуси.

Ние сме с наши коли и сме самостоятелни, само че горивото ни свършва, тъй като 100 км. още преди да пристигнем не сме зареждали, изясни доброволецът. Трябва им и бензин за генераторите, с които си зареждат цялата електроника. Все още не са наясно какво и от къде могат да си купят като храна, пари имат.

Израелската войска и съветските доброволци имат големи лагери, правят доста работа и евентуално ще останат повече време, показа Влайков. Българските доброволци обмислят последно да работят на терен в неделя или понеделник. След това един ден ще почиваме и след това ще тръгнем към България, сподели още Влайков.

На уеб страницата на съдружие „ Национална асоциация на доброволците в Република България “ е оповестена банкова сметка за набиране на средства за застраховане на престоя на доброволците в Турция.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР