Екипът на Спаси София е взел участие в проверка на

...
Екипът на Спаси София е взел участие в проверка на
Коментари Харесай

За горене на боклук в София се проверяват само общински жилища

Екипът на " Спаси София " е взел присъединяване в инспекция на столичните инспектори за това какво се гори за отопление в столичния квартал " Факултета ". За това оповестява на страницата си общинския консултант Борис Бонев. Проверката е направена през вчерашния ден, когато и в столицата имаше нараснало равнища на ФПЧ.

" Тази вечер с част от екипа на Спаси София взехме решение да създадем инспекция във Виетнамските общежития, с цел да проследим дали са почистени складирани гуми, за които алармирах преди 4 дни. Пристигайки установихме, че стартира инспекция на Столичен инспекторат и полицията, придружавани от медии. Присъединихме се и обиколихме авансово маркирани жилища, на чиито жители преди са писани актове за горене на отпадъци. Проверката този път откри един извършител, на който беше формиран акт ", показва Бонев.

Той е предложил да бъдат тествани още жилища, които не са били включени в прелиминарен лист, с цел да разсее личните си подозрения, че инспекциите са поза пред медиите. Тогава обаче е открил, че във виетнамските общежития се вършат единствено в жилища общинска благосъстоятелност, където се отопляват единствено на ток, а във " Факултета " инспекции не се вършат в частните домове и кварталът продължава да трови всичко в съседство.

Припомняме, че за проблем с влизането в частни парцели за инспекция даде знак още преди месеци кметът на " Красна поляна " Иван Чакъров.

Бонев се изненадал, когато открил, че във Виетнамските общежития преобладаващо се отопляват на ток. Въпреки това, въздухът е бил мощно нечист, а живущите в общежитията сами са показали като източник на замърсяването къщите в кв. Факултета, намиращ се в съседство.

Като решение на казуса Борис Бонев предлага по образеца на други европейски страни, Столична община да закупи особено оборудван дрон, който проучва дима от комина и разпознава, какво се гори. И по този начин да се дава съображение за осъществяване на законна инспекция и налагане на санкция.

Бонев се е свързал и изискал техническа спецификация и обмяна на опит с госпожа Глусман, зам. кмет по екология на Варшава. Същата информация е изискал и от общинската полиция на Краков.

" Надявам се София скоро да се снабди с подобен дрон, с цел да може действително да се бори със замърсяването от битово отопление без значение дали е във Факултета, Христо Ботев, Бояна или Горубляне ", декларира Бонев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР