Екипът на място е взел решение да не поема риска

...
Екипът на място е взел решение да не поема риска
Коментари Харесай

Тагарев: Екипът на място е решил да взриви дрона, по снимки ще се опитаме да открием произхода му

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със фотоси и останки, и по тях ще се опитаме да проучваме какъв е неговият генезис. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев пред депутатите от парламентарната комисия по защита, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той е на чуване в отрасловата комисия за настояща информация по отношение на открития дрон с прикован към него арсенал, край брега на Тюленово. По думите му надали ще може да бъде казано с цялостна сигурност от кое място идва дронът.

 


Българската войска поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени муниции и в извънработно време тези екипи би трябвало да могат да бъдат задействани в границите на четири часа, и в съответния случай това се е случило. Няма никаква заплаха за жителите и околната среда, сподели Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи за обезвреждането на боеприпаса.

Да покачваме степента на подготвеност на този стадий ще окаже доста отрицателно въздействие върху персоналния състав на Българската войска, сподели още Тодор Тагарев.

 

Министърът на защитата изясни, че откриването и унищожаването на невзривени боеприаси се случва съвсем всяка седмица, само че това е информация за цялата страна. Тагарев уточни, че това е първият сходен случай с открит дрон на крайбрежието ни.

Преди съвещанието на комисията Тагарев сподели пред публицисти, че явно дронът е паднал във водата и течението го е извлякъл към брега. Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв взор е, че може да са минали до две седмици от неговото рухване, разяснява още министърът.

На изключителното съвещание участва и някогашният министър на защитата и сегашен секретар по сигурност и защита на президента на България Димитър Стоянов. Той посъветва Тагарев да бъде извършен семинар с регионалните шефове, в който да им бъде обяснено по какъв начин да работят в сходни обстановки.

 

Във Висшето военноморското учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров " има система за наблюдаване, в това число и на симулации на морските течения, и може да бъде осъществявано наблюдаване, в това число с хеликоптерите на Военноморските сили (ВМС), на морското пространство в сериозните пространства, разяснява още Стоянов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР