Екипът на Министерството на енергетиката обсъди актуални теми за енергийния

...
Екипът на Министерството на енергетиката обсъди актуални теми за енергийния
Коментари Харесай

Министър Живков: Важно е природният газ да се използва като преходно гориво в комплекса „Марица-изток“

Екипът на Министерството на енергетиката разиска настоящи тематики за енергийния преход в България с управленията на „ Сименс Енерджи " и Total E&P Bulgaria

За нас е от изключителна значимост в преходния интервал до 2030 година природният газ да се употребява в комплекса „ Марица-изток ". Така ще се подсигурява запазването на базови мощности, което е основно за сигурността на електроенергийната система, както и конкурентоспособността на стопанската система. Това сподели министърът на енергетиката Андрей Живков по време на срещата си с управителен екип на „ Сименс Енерджи ", в която взе участие и заместник-министър Александър Николов. Екипът на Министерството на енергетиката беседва и с управителни представители на Total E&P Bulgaria.
Необходимостта от сложни решения за „ Марица-изток ", които да обезпечават ясна визия за бъдещата му работа, бе в центъра на диалозите. Участниците в тях се съгласиха, че енергийният преход в България не е еднократно решение, а дълъг развой, в който своето място имат както възобновимите енергийни източници, по този начин и природният газ. Министър Живков срещна своите посетители с водените досега в българското държавно управление полемики за това какви планове да бъдат включени в Плана за възобновяване и резистентност. По мнението на участниците в срещите в околните години природният газ ще е единственото гориво, което ще може да поддържа конкурентоспособността на стопанската система.
Представителите на Total осведомиха, че компанията претърпява промяна и си слага цел до 2050 година да има нулеви въглеродни излъчвания от инсталациите си. Тя работи интензивно за повишение на енергийната успеваемост, за понижаване на горенето, за улавянето и съхранението на въглероден диоксид, което ще докара до смяна в енергийния микс в посока по-малко рандеман на петрол, повече приложимост на газ и поощряване на силата от ВЕИ. Total E&P Bulgaria към този момент прави вложения в нова сила и в България, а също поддържа и интереса си към изследвания за природен газ в Черно море в „ Блок Хан Аспарух ", стана ясно на срещата, в която участваха и зам.-министрите Александър Николов и Мирослав Дамянов.
Новите трендове удостоверяват позицията на българското държавно управление, че природният газ има значително място като преходно гориво при трансформацията на бранша до 2030 година, безапелационен бе министър Живков.
Той подчертава още, че шерването на една и съща визия за бъдещето на енергийния преход в България, и в частност на комплекса „ Марица-изток ", с бизнеса и съответно с компании от ранга на „ Сименс " и Total, му дава убеденост, че полемиките в държавното управление са на прав път и това е ключът към обрисуване на решения за устойчивото развиване на бранша. Министърът изрази удовлетворение, че тези две водещи за енергетиката на Европа корпорации партнират сполучливо на България и ни дават очаквания за действителен преход към нискокарбонова стопанска система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР