Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев завършва метеорология и

...
Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев завършва метеорология и
Коментари Харесай

Проект за частни метеорологични станции спечели 20 хил. лв. награда от център "Ринкър"

Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев приключва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов завършва с образованието си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев е квалифициран доктор.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Да направиш живота си по-цветен

Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев основават програмен продукт, който оказва помощ на хората с далтонизъм
15 дек 2017
Стартираща компания доставя артикули с предписания за вечеря вкъщи

" Вечеря.БГ " към този момент развива услугата и в България. По света секторът meal-kit delivery се прави оценка на 1.5 милиарда $
4 дек 2017 Екологичната обсерватория на връх Мусала е една от най-модерните на Балканския полуостров. В нея има съоръжение за милиони, с което се събират голям брой данни, свързани с разнообразни параметри на атмосферата. " А бай Георги е метеоролог в местността " Овнарско " в Рила и работи с аналагово съоръжение на 40 години, температурата се мери с живачен термометър, а преваляванията - в кофи. Данните се записват в тетрадка и се оповестяват по телефона в София. Метеорологията в България, като и доста други неща в страната ни, е образец за огромни контрасти ", описват Стоян Георгиев, Симеон Найденов и Димитър Митев.

С плана си за създаване на частна мрежа от самостоятелни метеорологични станции тримата завоюваха 20 000 лв. премия от център " Ринкър " за предприемачество и образования към фондация Bcause, подкрепящ започващи обичайни и обществени бизнес инициативи.

Ще вали ли

Идеята за плана се заражда в средата на 2017 година, а същинската работа по него стартира при започване на септември. Първоначално влагат към 2000 лв. персонални средства и в свободното си време създават метеостанция, инсталирана в региона на гара Лакатник, данните от която са общодостъпни в действително време на особено основания уебсайт meteo.rocks.

Тримата са другари от дълго време, междинната им възраст е 27 години. Стоян Георгиев приключва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов завършва с образованието си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев към този момент е квалифициран доктор. Казват, че ползата им към метеорологията е подбуден от любовта им към планините и катеренето и от в началото егоистичното им предпочитание да знаят ще вали ли там, където имат намерение да щурмуват следващата канара.

С 3D принтер

Процесът по производството на метеостанциите лишава няколко дни и включва сглобяване на електрическите съставни елементи и програмирането им, направа на специфичните елементи с 3D принтер, сглобяване на обособените модули, следващ първокласен надзор, изясняват основателите.

" Искаме да изградим най-голямата частна мрежа в страната от самостоятелни метеостанции. Информацията ще е настояща, общодостъпна, безвъзмездна и по този начин всеки ще може да вземе по-добри решения за идни пътувания, визити на планината или за други действия, подвластни от външните условия ", споделя Димитър Митев.

" Гъстата мрежа от станции може да реши главния проблем в метеорологията – дребният брой изходни данни за моментните условия води до неведнъж растяща неточност в резултатите от прогнозите. Нашите метеостанции могат да замерват огромен брой индикатори на околната среда – температура, влага, запрашеност, почвена мокрота, скорост напразно, слънчева радиация и други. Благодарение на измерванията, с които ще разполагаме, ще можем да предложим освен общи, само че и самостоятелни синоптични прогнози, както и предизвестия за рискови метеорологични феномени ", обобщава Стоян Георгиев.

Кой се интересува от синоптични прогнози

Екипът има упоритостта да отговори на потребностите от точни синоптични прогнози както на фенове, по този начин и на експерти, работещи в рискови условия. Както и да продава станции.

Според предварителното пазарно изследване, което тримата са създали, вероятни клиенти са аграрни производители, застрахователни компании, притежатели на фотоволтаични и ветропаркове, ски курорти, туристи, катерачи, парапланеристи, скиори. " Надяваме се и държавните органи да демонстрират интерес към нашите услуги. Можем да бъдем потребни в области като поддръжка на пътища, енергетика, рецесии и повреди ", разяснява Симеон Найденов.

Прототип на работещата метеостанция на гара Лакатник

[meteo.rocks] 400 лева за базов модел

Съдружниците, които към този момент са записали компанията " Метеосторм ", възнамеряват цена от 400 лева за базовия модел станция, наименуван MeteoNinja One. Той съдържа главен набор датчици за премерване на температура, налягане и мокрота на въздуха, зарежда се на ток и предава данните безжично. По този метод работи станцията на гара Лакатник.

Следващият модел - MeteoNinja Black, ще е по-скъп – 1200 лева, тъй като ще съдържа главния набор датчици плюс анемометър (за премерване силата на вятъра) и камера, ще предава данните посредством GPRS и ще се зарежда с акумулатори и безоблачен панел.

" Предлагаме и опция за сортиране на другите съставни елементи съгласно потребностите на клиента и степента на самостоятелно действие на метеостанцията ", прецизира Симеон Найденов.

В България има вносни и локални решения за метеорологично съоръжение. Предварителното пазарно изследване детайлизирало опциите на частните задгранични и български съперници. " Техните метеостанции или са на висока цена, или са строго профилириани в региона на земеделието. Няма нито една организация, предлагаща синоптични прогнози, още по-малко – инвидидуални прогнози ", твърди Димитър Митев.

" Не възприемаме Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) като конкуренция и търсим способи за взаимна работа като сътрудници. За нас ще е чест и горделивост, в случай че в института работят с наши станции, които преди този момент би трябвало да сертифицираме съгласно условията на наръчника на Световната метеорологична организация (WMO Guide) ", отбелязва Стоян Георгиев.

Прототип на метеостанцията на хижа " Камен дел "

[meteo.rocks] Близки и далечни проекти

С парите от премията екипът има намерение да закупи спомагателни 3D принтери, както и професионална метеостанция за приемане на референтни стойности. Плановете включват доникъде на март да изработят първите три метеорологични станции - за хижа " Камен дел " на Витоша, за хижа " Вихрен " в Пирин и за хижа " Мальовица " в Рила. С слагането им ще се заеме Боян Георгиев от huts.bg, който непринудено и безплатно към този момент е оборудвал трите хижи с антени за съгласуваност с интернет и с уеб камери и продължава да търси донори, с цел да прави същото и за други хижи в страната.

" До февруари идната година би трябвало да сме произвели, продали и инсталирали най-малко 30 метеостанции. Предстои ни да разпространяваме уеб страницата meteo.rocks, да разработим мобилно приложение, както и да потърсим професионален дизайнер, с цел да усъвършенства външния тип на изделията ", изброяват основателите.

Амбициите на екипа включват също създаване на радиосонди и способи за автоматизираното им стартиране. " Радиосондите са метеостанции, закачени за балон с хелий или водород, които се употребяват за отвесен профил на атмосферата. Те се пускат всекидневно от метеорологичните организации и в никакъв случай не биват открити. Ние целим създаването на радиосонди, които се пускат сами, без човешка интервенция, и при опция изпращат координатите на мястото, където са паднали, с цел да бъдат открити и употребявани още веднъж ", изяснява Стоян Георгиев. В проектите на тримата другари влиза и създаването на станция, отчитаща положението на снежната завивка, което дава опция за предугаждане на заплахата от лавини.

" Това, което ни стопира, не е неналичието на средства, а времето. Трябва да минат четири сезона, през които сме тествали метеостанциите, с цел да сме наясно по какъв начин се държат в разнообразни климатични условия. От тяхната устойчивост зависи и точността на прогнозите ", споделя Димитър Митев.

Засега съдружниците не се устоят от този бизнес и правят всичко в свободното си време. " Не обичаме думата стартъп, тъй като тя най-често се свързва с концепцията да направиш нещо забавно, да го продадеш и да спечелиш доста пари. Целта ни не е да станем идващия фейсбук. Искаме да създадем нещо потребно, а в случай че спечелим от това и пари – ще е супер ", обобщава Симеон Найденов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР