Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо

...
Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо
Коментари Харесай

Обилни дъждове, градушки, светкавици: Оранжев и жълти кодове за днес

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за неприятно време, които са годни за петък - 3 май 2024г.
Жълт код:
Издаваме код за мощен дъжд, като предстоящото сумарно количество ще е сред 15-20 л./кв. м. Не се чакат рискови феномени! През летния сезон е допустимо да падне и дребна градушка.
Оранжев код:
Издаваме този код за проливни или " обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за " обложни ” превалявания.

Отново съветваме да се обърне внимание към идните превалявания

През деня атмосферата още веднъж ще е нестабилна. Причината за предстоящите превалявания е образуването на фронтална зона и на барична котловина над Балканските страни. Валежите ще се подхранват и от Черноморска влага, като тук-там ще са интензивни по количества.

Времето през оценявам ден в петък ще е облачното и дъждовно. Очакваните феномени могат да причинят местни наводнения в планинските региони. Валежите към края на деня ще обзет и по-голямата част от Дунавската низина и Източна България.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в планинските региони от Западна и Южна България, a по-късно денем и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. Ще има условия и за дребна по мярка градушка, а бурите ще имат капацитет да провокират и местни наводнения.

Очаквано сумарните количества на преваляванията ще доближат до 20-40 л./кв.м., а тук-там в региона на Драгоман, Родопската област, Средногорието, Северозападния и Централния Предбалкан – до 30-80 л./кв.м.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат сред 15-25 л./кв.м., а най-слаби ще са преваляванията тук-там в североизточните региони и по Черноморието до 5-10 л./кв.м.

До обяд в Дунавската низина вятърът ще се ориентира от изток, само че след обяд бързо ще се смени със северозападен - до сдържан.
Времето в София
През деня ще има забележителна облачност. Очакваме да паднат и огромни количества превалявания, съпроводени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са към 10°С, а оптималните - до 13°С.
Времето по планините
Няма да е уместно за туризъм! Около обяд в масивите от Западна, Южна и Централна България ще се развива мощна купеста облачност и на доста места ще превали и прегърми. Ще духа сдържан до мощен вятър, като в ниските елементи ще бъде от североизток, а по билата от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 10°, на 2000 метра - към 2°. Очакваме и превалявания от сняг над 1900 - 2200 метра!
Времето по Черноморието
Денят ще стартира със слънце, а следобяд с развиване на купеста облачност и тук-там по Южното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан вятър от изток. Максимални температури на въздуха: 15°-18°. Температурата на морската вода е 12°-13°.

Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Времето на Балканите
През идващите 48 часа атмосферата на Балканите ще се лабилизира, като се чакат превалявания и гръмотевични и стихии!

Причината за увеличаване на преваляванията е, че България се намира под южната външна страна на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова. Отново при разширението на АЦ, доста постоянно се получават възходящи придвижвания в приземните пластове, което усилва и преваляванията. Това с композиция и на проникващата Черноморска влага, ще докара до образуването на гръмотевични стихии и то на огромна повърхност, която ще обхване целия полуостров. Благодарение на орографията в някой региони, те ще са обилни, а в други по-слаби.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР