Екипът на Историческия музей в Попово откри, документира и временно

...
Екипът на Историческия музей в Попово откри, документира и временно
Коментари Харесай

Тракторист откри случайно зидан гроб от римско време край Попово

Екипът на Историческия музей в Попово откри , документира и краткотрайно покри зидан гроб от римско време . Той е изцяло запасен и е открит инцидентно при есенна обработка на земеделска земя на територията на община Попово, описа пред кореспондент шефът на културната институция Владимир Иванов.

Предполага се, че гробът е част от некропол . Вчера той е документиран и краткотрайно затрупан с дифузионна мембрана и геотекстил. Специалистите са безапелационни, че датировката му е към 2-ри - 3-ти век . Описани са тухлите и градежът.
 Исторически музей Попово
Дни, откакто музейният екип завърши археологическия сезон за тази година, идва и новата находка. Гробът е засечен инцидентно от тракторист , извършващ дълбока оран на 17 ноември следобяд. Машината закача каменна плоча и се открива зидания гроб. Уведомени са експертите от музея, които незабавно отиват на място, само че заради късния час, ранното смрачаване и неподходящите метеорологични условия не съумяват да изпълнят доста от дилемите. Открити са елементи от човешки череп, долни крака и костици от стъпала. 

Вчера работата на терен продължи. „ Интересно е, че до момента в региона няма записана сходна археологическа конструкция. Първоначалните наблюдения приказват, че заровеният не е инцидентен човек поради типа на тухления строеж “, разяснява Иванов. 

Директорът добави, че всички институции, имащи отношение към запазване на културното завещание, са известени. Очаква се комисия от Министерството на културата на посети обекта и да даде наставления за следващи дейности.

Намеренията на управлението на Историческия музей в Попово са да бъдат обезпечени средства за осъществяване на геофизическо изследване на сектора. Предположенията са, че некрополът заема повърхност към 30 дка. Още повече, че механизаторът е съобщил, че и различен път е попадал на каменни структури. 
„ Това е съществено предизвикателство за нас, само че и за науката “, добави Владимир Иванов. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР