Екипът на частната лунна мисия “Хакуто-Р, която бе изстреляна на

...
Екипът на частната лунна мисия “Хакуто-Р, която бе изстреляна на
Коментари Харесай

Частната лунна мисия Хакуто-Р изпълни всички маневри преди влизането в орбита около Луната!

Екипът на частната лунна задача “Хакуто-Р ”, която бе изстреляна на 11 декември чрез ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”, оповести, че задачата е изпълнила сполучливо всичките си маневри на път към Луната и идната стъпка е нахлуване в окололунна орбита!

Последната от тези маневри бе осъществена на 17-ти март под надзора на инженерите от центъра за ръководство в Токио, Япония. “Хакуто-Р ” безпроблемно възпламени моторите си и всичко протече съгласно упованията. Космическата задача е на верния път към Луната, ориентацията ѝ е постоянна и няма съществени проблеми.

Компанията-разработчик Айспейс е обявила, че “Хакуто-Р ” би трябвало да извърши 10 стъпки, до момента в който пътува към Луната и след кацането на нейната повърхнина. Екипът осъзнава, че защото това е първата задача за компанията, шансът за особеност е действителен, по тази причина резултатите от полета ще бъдат подробно оценени и внедрени при планирането на идващите задачи. Вече в развой на подготовка са две нови роботизирани задачи, които са част от програмата на НАСА “Артемис ” за завръщането на човек на Луната и установяването на стабилно роботизирано и пилотирано наличие на лунната повърхнина.

Очаква се идващото прессъобщение на Айспейс да бъде направено в края на март, когато “Хакуто-Р ” към този момент ще е в орбита към Луната. Кацането остава планувано за края на април.

Напомням на читателите, че Айспейс е интернационална галактическа компания с офиси в Япония, Съединени американски щати и Люксембург и над 200 служащи в целия свят. Фирмата е профилирана в градежа на лунни спускаеми апарати и луноходи и нейната цел е основаването на нискобюджетни транспортни услуги до естествения ни сателит.

За преследването на тази задача Айспейс Съединени американски щати е част от екип, управителен от Дрейпър, който би трябвало да извърши контракт на НАСА, предусещащ доставката на потребни товари на противоположната страна на Луната.

Айспейс Европа пък е определена от ЕКА да взе участие в програмата “Проспект ” за извличането на вода от лунния грунд.

Инфо: айспейс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР