Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб Руен,

...
Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб Руен,
Коментари Харесай

МВнР: Eкипажът на отвлечения кораб "Руен", в който са и седем българи, е освободен

Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 година транспортен съд " Руен ", в който са и седем българи, е освободен благодарение на индийските военноморски сили. Това заяви нощес на брифинг вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Всички моряци са в положително здраве, намират се на борда на индийския боен транспортен съд.

Оттук нататък поставяме старания за тяхното навреме завръщане в България, сподели още Габриел и добави, че са освободени и седемте български моряци от екипажа.

Корабът „ Руен " бе високомерен от пирати в Арабско море през декември предходната година. Министерство на външните работи е в тясно съдействие с всички способени институции, задграничните представителства на Република България в района и интернационалните сътрудници и се ангажира интензивно в напъните за освобождение на българския екипаж. Днес в Министерство на външните работи бе извикан и индийският дипломат в София, като бе отправена спомагателна молба към индийската страна за подпомагане и предприемане на всички вероятни дейности за запазване на живота и здравето на екипажа, пишат от Министерство на външните работи.

По-рано през днешния ден боен транспортен съд на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения товарен транспортен съд " Руен " и е изискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, заяви представител на индийските военноморски сили, представен от Ройтерс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР