Екипажът на китайската космическа станция е временно шестчленен. Днес е

...
Екипажът на китайската космическа станция е временно шестчленен. Днес е
Коментари Харесай

Шенчжоу 16 се скачи с Тянгон, Крю Драгън се разкачи от МКС

Екипажът на китайската галактическа станция е краткотрайно шестчленен.

Днес е под напрежение ден за пилотираната космонавтика – новоизстреляният китайски галактически транспортен съд “Шенчжоу 16 ” се скачи със станция “Тянгон ”, а американският транспортен съд “Крю Драгън ” се разкачи от Международната галактическа станция и неговата частна задача “Аксиом-2 ” е пред свършек.

Космическата интензивност е невиждана – за пръв път в историята на човечеството имаме седемнадесет души в орбита, рекорден брой, защото понастоящем се извършват две американски, две китайски и една съветска пилотирана експедиция.

Скачването на “Шенчжоу 16 ” с “Тянгон ” се случи в към 11:00 ч. българско време, като всички процедури по доближаването бяха изпълнени в автоматизиран режим. Астронавтите Цзин Хайпен, Чжу Янчжу и Гуй Хайчао ще живеят на борда на китайската станция към пет месеца. През това време те ще изпратят предходната пилотирана експедиция “Шенчжоу 15 ” и ще посрещнат товарен транспортен съд “Тянжоу ” и пилотиран транспортен съд “Шенчжоу 17 ”. В полетната стратегия е заложена галактическа разходка, осъществяване на ремонтни действия, изнасяне на лекции от орбита и извършване на научни опити.

Що се касае до частната американска задача “Аксиом-2 ”, разкачването на “Крю Драгън ” от МКС също мина безпроблемно. На Земята ще се завърнат американските астронавти Пеги Уитсън и Джон Шофнър, както и астронавтите на Саудитска Арабия Али Ал-Карни и Раяна Барнави. Приблизително времето за кацане на “Крю Драгън ” се обрисува да е на следващия ден, 31 май в 06:04 ч. българско време.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР