Екип за бързо реагиране на ФБР, състоящ се от кибер

...
Екип за бързо реагиране на ФБР, състоящ се от кибер
Коментари Харесай

Руска следа! ФБР ще разследва голяма кибератака в Черна гора

Екип за бързо реагиране на ФБР, състоящ се от кибер специалисти, отпътува за Черна гора, с цел да проверява огромна и координирана офанзива против държавното управление и службите на дребната балканска страна, заяви Асошиейтед прес, базирайки се на черногорското вътрешно министерство.

" Това е ново удостоверение на отличното съдействие сред Съединените американски щати и Черна гора и доказателство, че можем да разчитаме на тяхната поддръжка във всяка обстановка ", съобщи министерството.

Миналия уикенд Агенцията за национална сигурност на Черна гора заяви, че страната се намира " в хибридна война сега ", обвинявайки намерено Русия за офанзивата. Междувременно кубинска хакерска група пое отговорност, а специалисти обявиха, че може да е дело както на обособени лица, по този начин и на проведени незаконни групи.

Черногорските публични представители обявиха, че Русия има мощен претекст за сходна офанзива, защото балканската страна, в миналото считана за корав съветски съдружник, се причисли към НАТО през 2017 година, макар мощната съпротива от страна на Кремъл. Тя също по този начин се причисли към западните наказания против Москва поради нашествието в Украйна.

Други източноевропейски страни, считани за " врагове " на Русия, също понесоха хакерски атаки в последните седмици, в това число Молдова, Словения, България и Албания, само че офанзивата против инфраструктурата на Черна гора наподобява по-широкомащабна и продължителна, като измежду засегнатите услуги бяха водоснабдяването, превозът и държавните онлайн услуги.

В понеделник държавни представители обявиха, че хакерската офанзива против осведомителната система на черногорските институции продължава, само че системата не е трайно повредена.

" Огромна сума пари е вложена в офанзивата против нашата система ", съобщи министърът на обществената администрация Мараш Дукай. Той добави, че неговото министерство не може да откри източника на офанзивата, само че има " мощни индикации, че идва от Русия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР