Екип учени от Лондонския университетски колеж са открили част от

...
Екип учени от Лондонския университетски колеж са открили част от
Коментари Харесай

Учени откриха област в мозъка, която отговаря за подвижния интелект

Екип учени от Лондонския академични лицей са разкрили част от мозъка, която поддържа способността на човек да взема решение проблеми без да има предходен опит. Резултатите от проучването са оповестени в списание Brain.

Способността да се мисли разумно, да се проучват и вземат решение проблеми, които надвишават предходния опит, се назовава преносим (гъвкав) разсъдък. Смята се за основна характерност на дейното човешко мислене и съставлява набор от комплицирани умствени процеси, свързани с абстракцията, преценката, вниманието, изработването на тактика. Всички тези умения се употребяват  не единствено за решение на значими задания, само че и напълно елементарни  ежедневни действия - от образуване на вечеря до подаване на данъчна декларация.

За изследването откривателите са подбрали 227 пациенти, претърпели мозъчен израстък или инсулт в избрани елементи на мозъка. Всички те минали специфичен тест за еластичен разсъдък. При разбора на резултатите откривателите открили, че нарушаванията на преносимия разсъдък са присъщи най-вече за пациенти с лезии в десния насрещен лоб. Тази област на мозъка постоянно се поврежда и при пациенти с мозъчни контузии или деменция. В бъдеще екипът възнамерява да продължи да изследва кои области от човешкия мозък са виновни за когнитивните функционалности.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР