Екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов, преподавател в Шуменския

...
Екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов, преподавател в Шуменския
Коментари Харесай

Доц. Константинов: Печатът на княз Борис I е открит в болярско имение

Екип с началник доцент доктор Константин Константинов, учител в Шуменския университет " Епископ Константин Преславски ", и представители на Националния исторически музей (НИМ) откриха това лято оловен щемпел на княз Борис Михаил в северозападната част на външния град на Плиска, напомня БНР.

Пред Радио София ученият описа, че находката е открита в обект № 41 в остарялата българска столица – едно болярско имение, ситуирано на една равнинна тераса, което се изследва още от 1983 година с известни спирания.
 Паметникът на княз Борис I ще е третият светещ в България Паметникът на княз Борис I ще е третият светещ в България
Паметникът на княз Борис I, който се чака да бъде открит тази година в София, също ще има светещи детайли. Това стана ясно от изявле...

Самият щемпел е с изображение на Исус Христос от едната страна и на българския държател от другата, като се допуска, че става въпрос точно за княз Борис-Михаил. Съхранена е единствено една четвърт от печата.

С него е била подпечатвана кореспонденцията сред формалната власт в Плиска и притежателя на болярското имение. По всяка възможност се касае за върховен болярин, заемал значимо място в ранговата подчиненост на българската страна.

Какво ще е бъдещето на значимия артефакт? Предстои печатът да бъде подложен на лабораторна консервация и реституция, след което ще бъде оценен от проф. Иван Йорданов – експерт от международна големина, показа доцент доктор Константинов. Накрая печатът ще бъде предаден на фонда на НИМ.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР