Екип от учени от канадския град Торонто установява ефекта от

...
Екип от учени от канадския град Торонто установява ефекта от
Коментари Харесай

За превенция срещу сърдечни болести: яжте това вместо захар!

Екип от учени от канадския град Торонто открива резултата от потреблението на мед, като проучва данни от общо 18 опита, извършени измежду 1105 души.

Резултатите демонстрират, че при междинна дневна консумация от 40 грама (2 дребни лъжички) мед дневно в продължение на 8 седмици участниците в проучването са посочили понижаване в индикатор „ кръвна захар “ при тестване заран на гладно спрямо тези, които не са консумирали мед.

Разлика има и в равнищата на холестерола. При групата, консумирала мед, се следи понижаване на равнищата на LDL холестерола и повишение на равнищата на HDL холестерола.

LDL е прочут като „ неприятен холестерол “, който се наптрува по стените на кръвоносните съдове и провокира артеросклероза и сърдечни заболявания. HDL се назовава още „ добър холестерол “, тъй като той отстранява холестерола от кръвта.

Екипът, работил по проучването, изяснява, че органичните киселини и биологично дейните съставки в меда го вършат толкоз потребен за здравето. Изследователите прибавят още, че потреблението на меда като подсладител вместо захарта може да понижи с до 10% дневния ви калориен банкет.

В реалност медът и захарта си наподобяват по сладкия усет, само че в съпоставения със захарта, медът не покачва толкоз внезапно равнищата на кръвната захар. Колкото по-нисък е гликемичният показател, толкоз по-бавно се подвига кръвната захар. Гликемичният показател на пчелния мед е 55 GI, а на захарта – 68 GI.

Авторът на проучването – професор Таусеф Хан, споделя, че „ необработеният недопечен мед е изключително потребен за здравето “.

„ Трябва да подобрим храненето си като консумираме мед вместо захар за положително здраве “, прибавя той.

И въпреки всичко, не би трябвало да се прекалява и с потреблението на мед. Основните съставки на меда са елементарни захари - фруктоза и глюкоза. Прекомерната консумация на елементарни захари без други нужни за организма хранителни субстанции покачва риска от затлъстяване и дислипидемия.

Световната здравна организация (СЗО) предлага дневният банкет на захари да не надвишава 25 грама.

Настоящото проучване бе неотдавна оповестено в списание „ Нутришън Ривюс “ (Nutrition Reviews).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР