Екип от световни учени, ръководен от професор Дейвид Мос от

...
Екип от световни учени, ръководен от професор Дейвид Мос от
Коментари Харесай

Учени са изобретили свръхбърз сигнален процесор, който може да анализира 400 000 изображения едновременно

Екип от международни учени, управителен от професор Дейвид Мос от Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия показа свръхвисокоскоростен предупредителен процесор, който може да проучва по едно и също време 400 000 видеоизображения в действително време.

Той може също по този начин да прави 34 разнообразни действия по едно и също време, като да вземем за пример разкриване на ръбовете на обектите, изясняване на ръбовете и поправяне на размазването при придвижване.

Едновременна обработка на 400 000 изображения

Изискванията за обработка в действително време на огромни количества информация слага провокации във връзка с скоростта на обработка и потреблението на сила, изключително при обичайните технологии за обработка на електрически сигнали, които са изправени пред ограничавания.

Принцип на деяние на радиочестотния фотонен процесор

Тази технология предлага решение, защото приложението ѝ е широкообхватно в машинното образование и роботизираното зрение. Тя намира приложение в разнообразни области, в това число самостоятелни коли, безпилотни дронове, следене на клетъчния напредък за разбор на вируси и рак, оптични невронни мрежи, високоскоростни изображения, 3D холографски екрани и други.

Превъзхождайки стандартните електронни процесори, работещи в гигабайти в секунда, тази революционна иновация работи със зашеметяващите 17 терабайта в секунда – над 10 000 пъти по-бързо.

За разлика от обичайните способи тази нова система е освен извънредно бърза, само че и доста гъвкава, което значи, че може да извършва доста разнообразни задания, без да трансформира физическите си елементи.

За да се вземат бързи решения в действително време, изключително в приложения като самостоятелното шофиране и изкуствения разсъдък има потребност от супербърз разбор на видеоизображения.

Ключът към постигането на тази забележителна скорост е интегриран оптичен микрокомпютър – специфична технология, която преодолява рестриктивните мерки в честотната лента и силата, срещани в електронните системи.

Но по какъв начин учените са съумели да реализират това софтуерно достижение?

Изследователите са употребявали нещо, наречено интегриран солитонен кристал на Кер, с цел да реализиран това.

„ Това трансформира разпоредбите на играта. Това е портативно, свръхпрецизно оптично устройство, които би могло да се употребява за всичко – от ръчни скенери за дишане до разкриване на дребни придвижвания на обекти в космоса или разкриване на сходни на Земята екзопланети. “

казва Дейвид Мос пред медиите

Интегрираният солитонен кристал на Кер е плътно устройство, което комбинира съставни елементи за генериране на избран вид талази благодарение на бистър материал.

Това устройство ще може да се употребява в приложения, свързани с оптиката, фотониката и вероятно с високоскоростната обработка на сигнали, както се предлага в проучването.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР