Екип от немски учени създаде нова автоматична система за приземяване

...
Екип от немски учени създаде нова автоматична система за приземяване
Коментари Харесай

Идва ли ерата на Терминатор? За пръв път...

Екип от немски учени сътвори нова автоматизирана система за приземяване на дребен аероплан. Интересното е, че тя работи без помощта не просто на водача, само че и на каквато и да е ориентировъчна техника на земята. Първият тест се увенча с триумф и може да сложи началото на нова епоха за самостоятелното хвърчене, както и да усъвършенства сигурността на полетите.

Разбира се, доста хора са чували за системите за автопилот, които приземяват самолетите относително елементарно. Те обаче не са изцяло независими. Вместо това те разчитат на радиосигнали, предавани от станциите по летищата. Идентификацията се прави с помощта на ILS системата (система за електронен заход). Сигналите съдържат информация къде се намира пистата даже и при неприятна видимост. Въпреки всичко тази система не е необятно употребена. Пилотите я включват, когато имат потребност от помощ и се затрудняват да локализират пистата за приземяване. Фактически с нея самолетът не се приземява напълно самостоятелно, а по-скоро безжично от летището.


Учените от Техническия университет в Мюнхен (TUM) създадоха нов способ, който приземява аероплан без помощта на наземни системи за навигация. Първата проява бе направена с човек на борда, който стоеше безучастно при приземяването. Вместо да употребява GPS или ILS, самолетът употребява две „ очи “ – една камера за забележимата и една за инфрачервената светлина. Екипът оборудва модел Diamond DA42 с автоматизирана система за надзор и процесор за образно въприемане (обединени под общото име C2Land). Компютърът е подготвен да разпознава типичната самолетна писта посредством камерите и посредством тази информация безупречно да пилотира транспортното средство до земята.

„ Пилотът “ в самолета Томас Уимер показа в публично изказване: „ Камерите могат да разпознават пистите от много отдалечено разстояние от летището. След това системата насочва самолета към мястото за кацане безусловно самостоятелно… “

Това е огромно достижение за авиацията, тъй като ILS системи не са налични при дребните летища. В случай на гъста мъгла системата би била от изключителна помощ на водача, който не вижда инфрачервената светлина. Засега технологията е най-вече пробна и ще отнеме много време, до момента в който се сертифицира от авиационните управляващи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР