Eкип от изследователи от Университета във Флорида се спусна на

...
Eкип от изследователи от Университета във Флорида се спусна на
Коментари Харесай

Заснеха праисторически акули на 400 метра дълбочина

Eкип от откриватели от Университета във Флорида се спусна на 400 метра дълбочина , с цел да се опита да маркира сивите акулите , написа „ Пари мач “.

За първи път ! Това в действителност е начинание с историческо значение .

В началото на юли на Бахамските острови екип от откриватели съумя да маркира за първи път в естествената й среда сива акула , по-известна като праисторическа акула . Използвайки подводен уред , учените от Университета във Флорида прекарали четири денонощия , проследявайки акулите на дълбочина от 400 метра , пробвайки се да закачат GPS устройство на една от тях. Едва последната нощ съумяват да извършат този героизъм . Те имат и опцията да се върнат с извънредно редки фотоси .

Този тип, който е по-стар от множеството динозаври , живее на към 1000 метра под повърхността на океана. Ако нормално е сред 1,5 и 4 метра , от време на време може да доближи 8 метра дължина . " Те приблизително са по-големи от огромните бели акули ", настояват откривателите.

В предишното Дийн Грубс, шеф на морската лаборатория на Университета във Флорида, бе заставен да примамва акулите на повърхността , с цел да ги маркира .

Но за акулите е доста мъчно физиологично да понесат такава интервенция . „ По време на техния витален цикъл те не са изложени на дневна светлина и не усещат ниските и по-високите температури на повърхностните води.-->

Като цяло се счита, че данните , получени след маркировка на сивата акула на повърхностната са неточни , тъй като акулата не възвръща естественото си държание ”, изясняват откривателите.

Този незабравим триумф на изследователския екип ще разреши на учените да узнаят повече за този загадъчен морски тип . " Ние можем да отключим вратата към света на жителите на дълбините и да получим значима информация за тяхното придвижване и държание ", дават обещание те.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР