Екип от изключителни крадци на предмети на изкуството, свързани с

...
Екип от изключителни крадци на предмети на изкуството, свързани с
Коментари Харесай

Десетилетна мистерия, свързана с българската мафия в САЩ, е на път да бъде разкрита

Екип от изключителни крадци на предмети на изкуството, свързани с българската проведена престъпност обезвреди тревога и проникна в мощно охраняван апартамент на 16-тия етаж в Манхатан, написа The New York Times. Те прекарали времето си в празния апартамент на 57-ма улица да селектират с ръкавици на ръцете повече от дузина картини от Шагал, Реноар, Пикасо, Леже и Хопър, а също по този начин и подбрали голям брой скъпи антики от Перу и Коста Рика, бижута и даже килими.

Разследващите тогава заключиха, че крадците най-вероятно са били в жилището няколко дни и напуснали, както и влезнали – без диря. Възрастното семейство, което колекционирало скъпите шедьоври през целия си живот, било съкрушено, когато се върнало от годишната си двумесечна отмора в Аспен.

Престъплението остана неразкрито от 1988 година – не са били направени никакви арести и никоя от творбите не се е появявала на бял свят – и по този начин до тази седмица. В четвъртък сутринта федерални прокурори от Вашингтон написаха разпореждане да бъде върната една от творбите – „ Отело и Дездемона “, нарисувана от Марк Шагал през 1911 година

Картината би трябвало да се върне на наследниците на притежателите й, които в това време към този момент са покойници. Тя изобразява Отело с меч в ръката, който се взира в спящата Дездемона. Засега се знае единствено, че шедьовърът е стоял през задачите тези години на таван в Мериланд. Собствениците Ърнест и Роуз Хелър са от дълго време покойници. Техният юрист споделя, че обраният апартамент преди време е бил нещо като салон, където художници и музиканти, в това число и самият Шагал се срещали през предишния век.

Откраднатите произведения са били оценени на 750 000 $, само че през днешния ден костват неимоверно повече. Картината е била открита основно тъй като изнемощял нарушител, неизлечимо болен мъж на 72 години, който е бил част от българската проведена престъпност, желал да изкупи част от греховете си, преди да се показа пред Създателя, изясни Марк Хес, от отдела за обири на предмети на изкуството към ФБР. Картината в действителност била скрита от самото начало в тавана на съучастника на крадеца.

„ Това, което той ми сподели е, че главно е стимулиран от идната му гибел, “ споделя Хес. „ Той говореше за срещата със Създателя си и се пробва да почисти съвестта си, преди да почине. “ Цялата история е почтена да бъде филмирана, написа американският вестник.

Мистерията към неповторимия грабеж надалеч не е разкрита, защото самоличността на другите двама крадци още не се знае, както и няма никаква концепция къде е другата част от откраднатото, това и разкаялият се нарушител не може да каже.

Според дребното налична информация, единият от нарушителите, който имал университетска тапия по изящни изкуства и е именуван от проверяващите Person 1 – е работил в постройката, където семейство Хелър живеело. Няколко души са удостоверили, че той е бил надзорник на групата по поддръжка.

Няколко години след обира, той е бил задържан и упрекнат в няколко федерални закононарушения, които са били също свързани с предмети на изкуството – обири на картини и други произведения от здания, където е работел. Проследен е и несполучлив опит да продаде въпросния Шагал.

Оттогова обаче се е изпарил и към този момент опитите да бъде открит удрят на камък. Person 1 се фрустрирал от несполучливите си опити да пласира картината и през 1990 година се свързал с индивида, който през днешния ден е на 72 години, който имал връзка с проведената престъпност в България. Посредникът намерил евентуален покупател. Но тогава разпознатият като Person 1 се опитал да го изключи от договорката.

Тогава и медиаторът откраднал картината от крадеца и я държал десетилетия на тавана си. През 2011 година той опитал да я продаде на изложба във Вашингтон. Собственикът й обаче споделил, че не може да я изложи, без да има документ, доказващ собствеността, или документ от асоциацията Шагал, която следи за наследството на художника.

Малко по-късно притежателят на галерията се сетил, че същата картина му е била предлагана през 1989 година от незнаен човек, който също нямал документи за благосъстоятелност и който също отпратил. Тогава през януари предходната година 72-годишният се върнал в същата изложба и пробвал още веднъж да я продаде, притежателят още веднъж отказал. Той обаче предложил на индивида с картината да се опита да я легализира. Онзи се обадил на ФБР и едвам преди няколко дни предал картината на сътрудници на федералната работа.

Адвокатът, грижещ се за наследството на семейство Хелър – Алън Скот, споделя, че наследниците имат намерение да продадат картината на търг, в случай че им бъде върната. Те са съгласни следователно да върнат на застрахователната компания сумата, която им е изплатила след кражбата. Г-н Хелър, който цялостен живот се занимавал с бижута, и изнасял перли, наследил преди време картината на Шагал, която татко му Самюъл пък купил от самия художник за 50 $ през 1913 година

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР