Екип от американски учени от областта на компютърните науки представи

...
Екип от американски учени от областта на компютърните науки представи
Коментари Харесай

Нов изкуствен интелект хиляди пъти увеличава скоростта на програмния език Python

Екип от американски учени от региона на компютърните науки показа Scalene – стратегия за профилиране на езика Python. Известно е, че софтуерът, написан на езика Python, е муден – от време на време 60 000 пъти по-бавен от кода, написан на други езици за програмиране. Scalene открива аргументите за забавянето, което дава опция на разработчиците да отстранят минусите и внезапно да подобрят продуктивността на кода.

Езикът за програмиране Python стана доста известен в ерата на огромните данни и машинното образование, защото е елементарен за потребление. С библиотеки от комфортни за потребление принадлежности, подсъзнателен и явен синтаксис, той не лишава доста време за научаване.

„ Python обаче е безумно неефикасен “, споделя професор Емили Бергер от Масачузетския университет в Амхърст. – „ Той без проблем може да работи от 100 до 1000 пъти по-бавно спрямо другите програмни езици, а някои задания в Python могат да работят 60 000 пъти по-бавно “.

Програмистите знаят този минус и с цел да го заобиколят, употребяват така наречен профайлъри, които ревизират стратегиите и им показват къде тъкмо продуктивността понижава. Уви, съществуващите профайлъри не разкриват повода за проблемите, а единствено показват проблематичните области.

Екипът на Бергер основава Scalene като първия профайлър, който освен открива минусите в кода на Python, само че и предлага разновидности за усъвършенстване. За тази задача дава отговор нов изкуствен интелект, написа Science Daily.

ИИ профайлърът търси проблеми в три съществени области, виновни за бавната продуктивност: централния процесор, графичния процесор и паметта. След като се разпознава проблематичната област, генеративен модел – сходен на този, употребен от бота ChatGPT – предлага по какъв начин да се усъвършенстват обособените редове и даже блокове от кода.

„ Компютрите към този момент не стават по-бързи “, споделя Бергер. – Бъдещото нарастване на скоростта е не толкоз заслуга на по-добрия хардуер, колкото на по-бързото и по-ефективно програмиране “.

Програмата за профилиране Scalene може да бъде изтеглена от GitHub.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР