Екип немски учени изработи миниатюрна камера, която може да се

...
Екип немски учени изработи миниатюрна камера, която може да се
Коментари Харесай

Тази камера е толкова малка, че може да бъде инжектирана в човешки мозък

Екип немски учени създаде дребна камера, която може да се употребява в медицината, за наблюдения и защита или пък в роботиката, написа Tech Radar.

Тъй като микроскопичните размери на камерата вършат невъзможни потреблението на естествени лещи, основани по обичаен метод, екипът е прибегнал до триизмерно принтиране, изработвайки лещата на камерата пласт по пласт. Според учените, този качествено нов метод за направа безусловно трансформира мисленето и метода, по който се подхожда към основаването на дребни камери.

Така основаната леща е с ширина от едвам 0.1 милиметра, а процесът по нейния дизайн, подготвяне и тестване лишава няколко часа.

" Безпрецедентната еластичност на този способ слага благоприятни условия за основаването на триизмерно принтирани дребни принадлежности като датчици, детектори, ендоскопи и даже мини-дронове и роботи с самостоятелно зрение ", споделят учените.

Въпреки скромните си размери, при тестванията камерата е посочила висока степен на оптична мощ. Тя умерено може да се сложи на върха на игла на спринцовка и да се инжектира в човешкото тяло. Там тя може да действа като ендоскоп, позволявайки на лекарите да преглеждат тялото от вътрешната страна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР