Екип на Европейската банка за възстановяване и развитие и представители

...
Екип на Европейската банка за възстановяване и развитие и представители
Коментари Харесай

Екипи на ЕБВР и омбудсмана се срещнаха с жители на Радневско село Бели бряг

Екип на Европейската банка за възобновяване и развиване и представители на националния омбудсман се срещнаха с поданици на Радневско село Бели бряг, което ще бъде унищожено, поради разширение на въгледобива в източномаришкия басейн. Банката, която финансира с 25 милиона лв. строителството на два нови багера в „ Мини Марица изток “, управлява по какъв начин се прави отчуждаването на парцели от въгледобивното сдружение.
Представителите на банката са интервюирали всеки гражданин поотделно, заяви за „ Хоризонт “ кметът на Раднево Тенко Тенев , който е бил с екипа в селото. Две трети от парцелите към този момент са изкупени от „ Мини Марица изток “ по оценки на самостоятелен оценител, определен от сдружението посредством търг. Предстои да бъдат изкупени още 45 къщи, а в селото сега живеят не повече от 70 души.
По думите на кметския наместник на Бели бряг Тоньо Иванов хората желаят почтено обезщетяване за насилственото си изселване. А съгласно Андон Андонов – изпълнителен шеф на мините нито един от хората не е притискан, а единствено няколко души желали по-високи суми от предлаганите им. Собствениците на най-скъпо оценените парцели са получили до 30 хиляди лв. за тях.
Екипът на банката ще посети и село Трояново, другото в общината, което предстои на изселване и изтриване. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР