Екип на Държавна опера-Пловдив начело с адвокат Марта Божикова и

...
Екип на Държавна опера-Пловдив начело с адвокат Марта Божикова и
Коментари Харесай

Весела Кондакова: До края на юни обявяваме обществената поръчка за Концертната зала

Екип на Държавна опера-Пловдив отпред с юрист Марта Божикова и специалисти от Министерство на културата завършват детайлите по документите за публичната поръчка за избор на реализатор на ремонта на Концертна зала в Пловдив. Четири месеца след приемането на държавния бюджет, където са заложени 11 640 000 лева с Данък добавена стойност за ремонт знаковото пространство на пл. „ Централен”, зам.-министърът на културата Весела Кондакова разгласи в Пловдив, че до края на месеца поръчката ще бъде оповестена. Това се случи по време на открита среща, проведена от фондация „ Дом на Пловдивската опера” в зала „ Съединение” на Археологическия музей.

На въпрос на репортера на PlovdivTime съществува ли заплаха средствата да не бъдат усвоени и какво ще се случи, в случай че никой не подаде документи поради динамичния растеж на цените, тя отговори: „ Реалистично е до началото на октомври след наложителните за такива процедури обжалвания, да се пристъпи към подписването на контракт. Тогава средствата ще бъдат отделени целево за ремонта. С готвената от Министерство на финансите смяна в Закона за публичните поръчки, ще бъде предотвратен и рискът да няма претенденти.”

Става дума за въвеждането на инфлационна уговорка, с която да се обезщетени скоковете в цените на строителни материали.

И до момента в който тематиката Концертна зала въпреки всичко има някаква позитивна вероятност, въпросът за нова постройка на Пловдивската опера се трансформира в мини полесражение.

Първа взе думата Нина Найденова – шеф на ДО-Пловдив, която акцентира, че към този момент 10 години трупата работи в едни извънредно непрофесионални условия и даже нездравословни за здравето.

„ Два мандата на Иван Тотев, един на Здравко Димитров, четири следващи министри, изкарах толкоз доста време да очаквам пред кабинети. Гневна съм поради инертността. Всички имат предпочитание, а нищо не се случва, единствено прекачване на отговорности”, бяха единствено част от прочувствените думи, които тя изрече.

Репликата, която обаче отключи напрежение, бе на министър Кондакова, която сподели: „ Силно сме обезпокоени, че общината още не е определила терен за строителство. Затова и няма по какъв начин да дадем средства за оповестяване на архитектурен конкурс. Освен това кой ще го провежда, не би ли трябвало да сме ние”.

Емоционално ѝ отговори зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

„ Защо Министерство на културата не е толкоз интензивно, колкото е Община Пловдив? Защо не предложи също терен? Тази година има рекорден бюджет за финансови разноски. Къде беше МК предходната година, когато не отдели никакви средства за активност на Операта?”, попита той риторично.

Кондакова върна топката, че Министерството носи отговорност освен за Пловдивската опера и че от 36 млн. лева за финансови разноски над 11 млн. лева са за Концертна зала. Издръжката на ДО-Пловдив е 7 500 000 лева

След като последва обвиняване, че диалогът става политически, пристрастеностите се успокоиха, а разногласията се насочиха върху това – кой би трябвало да има ангажимент за построяването на постройка на музикалната институция.

От една страна бе тезата на депутата от ГЕРБ доцент Стефан Шилев и на актьори от трупата, че Операта е държавна институция и постройката, в която ще развива активност също би трябвало да е държавна. Други пък дадоха образец със Старозагорската опера, чиято постройка е издигната от общината и е дадена за ръководство на музикалната институция.

В последна сметка до единодушие не се доближи, а уредниците на полемиката от Дом на Пловдивската опера изненадаха присъстващите с нова идейна разработка за постройка.

Тя още веднъж е разположена в пространството зад Партийния дом и е напълно обособен план на този за ремонта и реконструкцията на Концертна зала.

Проектът е на арх. Илко Николов, член на управителния съвет на фондацията.

„ Експертният съвет по устройство на територията отхвърли през 2019 година предходния ни план. Трябва да бъдат съборени единствено елементи от ресторанта. От повърхност 5600 кв. метра повърхност имаме опция да застроим 2620 кв.м и остават 500-600 за озеленяване. В главната зала ще има 628 места, ще има и два балкона, с които общата численост на седящите места е към 1000. Ще има и паркоместа, достъп до постройката с рампи за декори и техника. Ще има общо входно предверие с Концертна зала с повърхност от 650 кв. метра, което ще сътвори шир. Така ще има две зали – Концертна и за Опера, които ще действат там”, сподели арх. Николов и посочи, че в случай че от фондация „ Дом за Пловдивската опера” го одобрят, ще бъде импортиран в Община Пловдив.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР