ЕК: Ислямофобията и антисемитизмът нарастват в Европа Престъпленията на религиозна

...
ЕК: Ислямофобията и антисемитизмът нарастват в Европа Престъпленията на религиозна
Коментари Харесай

“Ще бъде като преди 80 години”. Предупреждават европейците за мащабна заплаха

Европейска комисия: Ислямофобията и антисемитизмът нарастват в Европа

Престъпленията на религиозна основа против евреи и мюсюлмани зачестиха в Европа. Политиците търсят излаз от рецесията. Какви оферти се вършат?

" Уязвими места "

С наближаването на Коледа Европейската комисия обобщава резултатите от годината. Както се оказа, разочароващи са. Изострянето на палестинско-израелския спор внесе корекции в идилията на Стария свят - и извади на повърхността завоалирани проблеми.

„ Поради войната сред Израел и ХАМАС и поляризацията, която тя предизвиква в нашето общество, както и наближаващия празничен сезон, съществува голям риск от терористични офанзиви в Европейския съюз “, сподели комисарят по вътрешните работи на Европейска комисия Илва Йохансон.

Причината за такова гръмко изказване беше случай в Париж при започване на декември. Близо до Айфеловата кула 26-годишен, родом от Ньой сюр Сен, атакува с нож немски жител. Пострадалият е умрял в болничното заведение. Очевидци оповестяват, че нападателят се е заклел във честност на “Ислямска страна ”. И по време на ареста той споделя, че му е писнало да гледа по какъв начин мюсюлманите умират.

Но още повече от случая в Париж европейските чиновници са депресиращи от статистиката. Съвместен отчет на Обсерваторията за назадничавост и дискриминация и Организацията за сигурност и съдействие в Европа демонстрира, че така и така огромният брой религиозно стимулирани закононарушения нараства бързо. И това не регистрира „ ехото от Близкия изток “.

" Ако посетите джамия или синагога в който и да е европейски град, най-вероятно ще видите, че има " зона за сигурност ". А това по никакъв начин не е европейско. Нашата Европа не би трябвало да наподобява по този начин ", показа усещанията си зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

За да избави Коледа, Европейската комисия първо реши да отпусне спомагателни 30 милиона евро за подсилване на сигурността на „ уязвими места “ - т.е. в храмовете - по целия континент. Второ, оповестиха основаването на специфичен фонд, който ще потиска деянията на религиозна непоносимост.

И трето, приканиха интернет платформите - изключително “Екс ” и “ТикТок ” - да бъдат по-внимателни към наличието, което разгласяват. Защото, както означи заместник-председателят на Европейска комисия по полезностите Вера Юрова, горните запаси „ оказват голямо въздействие върху метода, по който мисли младото потомство “.

" Атмосфера на боязън "

Трудно е да се каже дали тези ограничения ще оказват помощ. На пръв взор, поради мащаба на казуса, успеваемостта им е съмнителна. От началото на ескалацията на близкоизточния спор на 7 октомври европейските страни бяха залети от вълна от антисемитизъм и ислямофобия.

В края на октомври “Комюнити секюрити концерн ” който се занимава с делата на еврейската общественост във Англия, съобщи, че през първите 25 дни са записали към хиляда случая - повече, в сравнение с през първата половина на 2023 година (тогава имаше съвсем 800 случая). Организацията означи: в цялата ѝ 40-годишна история това е рекордна цифра за толкоз къс интервал от време.

Що се отнася до антимюсюлманските закононарушения, те са с пъти по-малко. Заместник-помощник-комисарят на лондонската полиция Лорънс Тейлър заяви за повече от 100 регистрирани случая.

Френското министерство на вътрешните работи също бие паника. Ръководителят на отдела Жералд Дарманен заяви: от началото на октомври в страната са осъществени над 1500 закононарушения против евреи. Арестувани са над 600 души.

„ Разбира се, усещам се в заплаха “, сподели пред кореспонденти Яел Браун-Пивет, която има еврейски корени. Тя добави, че получава доста анонимни закани и по тази причина е принудена да напусне къщата съпроводена от полицията.

Последователите на исляма също са загрижени. Френският мюсюлмански съвет заяви пред медиите, че единствено през октомври е получил 42 писма, съдържащи закани и обиди. Джамиите също станаха цели на ненавист: в 17 от тях имамите получили писма за идно нахлуване, а 14 храма са останали вандализирани.

Така незнайни изрисуваха фасадата на джамия в община Креполес (Анже) с антиислямски лозунги с надписи „ Справедливост ” и „ Възмездие ”. Поводът беше историята на 16-годишния Том - в средата на ноември юношата беше смъртоносно намушкан с нож по време на махленски фестивал. Радикалите незабавно упрекнаха мюсюлманите.

В Германия Федералната асоциация на изследователските и осведомителни центрове за антисемитизма записва 202 епизода на вътрешен антисемитизъм единствено през първата седмица на спора в Близкия изток – съвсем три пъти и половина повече, в сравнение с през същия интервал на 2022 година

Берлинчанката Аделин Пърл, майка на две деца, сподели пред кореспонденти, че когато някой надраска свастика на вратата на съседа й, тя спря да спи в стаята си, чиято врата гледа към улицата. Жената признава, че се опасява за децата си, възпитаници от локалното еврейско учебно заведение.

Младият Гал Мизрахи, откакто той и приятелите му били нападнати в центъра на столицата от мъж, фрапантен нещо на арабски, спрял да приказва обществено на иврит. Сега младият мъж си търси нов дом, тъй като съседите му знаят за произхода му. „ 80 години след Холокоста евреите в Германия още веднъж се опасяват да излязат на открито “, съобщи той със страдание.

Германските мюсюлмани също са изправени пред сходни настройки. Амира, 30-годишна адвокатка от Кьолн, отивала на детска градина, с цел да вземе щерка си. Изведнъж инцидентен минувач я спрял, нарекъл я „ терористка “ и съборил бебешката ѝ количка. Подобни истории, отбелязва тя в изявление, са се случвали с събратя-съверци.

" Напоследък последователите на исляма са били атакувани толкоз постоянно, колкото в никакъв случай до момента ", сподели ръководителят на Централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазек. Което съгласно него ги кара да се замислят за сигурността на общностите - в последна сметка, хората са принудени да живеят в „ атмосфера на боязън. А министърът на вътрешните работи Нанси Федер посочва ислямофобията като главен проблем.

Изходът е надалеч на хоризонта

Властите на доста страни намерено признават, че обстановката е отвън надзор, само че не оферират ефикасни решения. Напротив, длъжностните лица от време на време единствено утежняват така и така комплицираната обстановка.

Например в Холандия към момента няма публична статистика за закононарушенията на религиозна основа. Но съгласно Едо Вердонер, народен координатор за битката против антисемитизма, има внезапно повишаване на враждебността към евреите и в общностите назрява паника. Същото беше разисквано и на съвещанието на Европейската комисия: в кралството броят на случаите е скочил с 800%. Това е антирекорд.

Холандските мюсюлмани гледат към бъдещето с по-голяма угриженост. Факт е, че Партията на свободата завоюва последните парламентарни избори. Нейният водач, Герт Вилдерс, открит антиислямист, сподели преди няколко години, че би „ прогонил пророка Мохамед от страната, в случай че живееше в нашето време “. А през 2016 година той обществено назова мароканците „ сган “.

Манифестът на неговата партия включва възбрана на джамиите, Корана и ислямските забрадки в държавните институции. „ Мъката и страхът са големи. Страхуваме се, че той ще ни направи жители втора класа “, каза ръководителят на Организацията на мароканците в Холандия Хабиб Ел-Кадури.

Според теолога Роман Лункин е съвсем невероятно да се откри оптималният излаз от актуалната обстановка.

" Проблемът с антисемитизма и ислямофобията в Стария свят е някогашен. Изострянето на спора в Близкия изток наля масло в огъня. Друг утежнителен фактор е разцеплението в самото европейско общество ", изяснява той.

Според специалиста преди всичко е належащо да се реализира помирение сред Израел и Палестина, след което вълните на антирелигиозни настроения може да утихнат. Тогава европейските страни ще се изправят пред по-важна задача - да се отдалечат от еднополярността да признаят, че в света има няколко равноправни политически и културни центъра. Но до момента е мъчно да се повярва в тази вероятност.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР