Ежедневно енергетиката у нас и в частност Булгаргаз“ трябва да

...
Ежедневно енергетиката у нас и в частност Булгаргаз“ трябва да
Коментари Харесай

Рибарски: Ежедневно българската енергетика трябва да плаща капацитет от 500 000 долара, който не се използва

Ежедневно енергетиката у нас и в частност „ Булгаргаз “ би трябвало да заплаща потенциал от 500 000 $ , който не се употребява , сигнализира депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ Радослав Рибарски пред парламентарни публицисти. Той съобщи, че работата на краткотрайната комисия за Споразумението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна компания „ Боташ “, е завършила и нещата изглеждали притеснително .

Рибарски даде за образец 2023 година – от вероятни 14 кораба да бъдат доставени са употребявани 1 и половина . По думите му за този потенциал, който макар че не използваме, плащаме ежедневни такси за цялостния размер , контрактуван от служебния кабинет с отраслов министър Росен Христов.

Временната комисия заседава 3 месеца и всичко разисквано е било систематизирано в отчет , който другата седмица би трябвало да бъде показан в пленарната зала.

„ Ще призовем и настоящия длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов като директен участник в това договаряне, тъй като това е едно тристранно съглашение сред „ Булгаргаз “, „ Боташ “ и „ Булгартрансгаз “. “ , съобщи Рибарски, представен от „ Българска телеграфна агенция “ и разясни, че трите компании се договарят България да доставя в турски вериги природен газ, който по-късно да бъде изкупуван назад на българската граница. Рибарски счита, че не става въпрос за естествената и нормална междусистемна съгласуваност , даваща ни еластичност в доставките и без значение какъв брой кораба доставим, би трябвало да платим този потенциал.

Количествата, които са били контрактувани, сметнати за всеки ден, са близо 1,8 милиарда кубични метра , от които, в случай че решим да употребяваме целия потенциал, можем да доставим едвам 1,3 милиарда кубични метра . Тази разлика от 500 милиона кубични метра физически не може да бъде изпълнена , посочи той и акцентира, че България е задължена за 13 години по този контракт да заплаща едни големи такси за потенциал, а в това време „ Боташ “ употребява газопреносната мрежа на Бълхария и от това се вижда, че резултатът е загуба на пазарен дял за „ Булгаргаз “. За 2023 година „ Булгаргаз “ губи 27 на 100 пазарен дял , отчта Рибарски.

От една страна „ Булгаргаз “ не получава дължимите му суми, въпреки това, се оказва длъжен с един 13-годишен контракт , от който губи , обобщава Рибарски и разяснява, че предлагането, записано и в решение, което би трябвало да бъде взето другата седмица в залата, е цялата документи дружно с този отчет да отидат в прокуратурата и ДАНС.

Депутатът приканва за предоговоряне на контракта.

От 1 юни стартират всеобщи съкращения в „ Мини Марица-изток “ ЕАД, а от юли – в Топлоелектрическа централа 2?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР