Ежедневието на кралицата е било продиктувано както от официалните дела,

...
Ежедневието на кралицата е било продиктувано както от официалните дела,
Коментари Харесай

Един ден от живота на кралицата

Ежедневието на кралицата е било подбудено както от формалните каузи, по този начин и от нейните лични желания, показва Ройтерс. Агенцията разказва деня на Елшизабет II.

Сутринта й започваше рано, в 7,30 ч., когато се събуждаше от сън в двореца, подготвена за чаша прясно сварен чай.

Прилежно облечена кралска прислужница донасяше поднос с две солидни сребърни канички, съдържащи обичаната на кралицата напитка " Ърл Грей " и гореща вода за доливане, съобщи Българска телеграфна агенция.

Имаше мляко, само че без захар, и няколко бисквити преди същинската закуска. Чашата и чинийката бяха от костен порцелан, имаше и ленена салфетка с кралския код " EIIR ". Прислужницата поставяше подноса на нощното шкафче, открехваше завесите и включваше радиото.

Кралицата предпочиташе програмата " Днес " на Би Би Си. След това прислужницата отиваше в прилежащата баня и приготвяше банята на кралицата. По коридора по-нататък, в жилището си, херцогът на Единбург предпочиташе да си вземе душ и да пие черно кафе.

Докато кралицата се къпеше, нейният гардеробиер приготвяше първия тоалет за деня в прилежащата гримьорна. Понякога на кралицата ѝ се постановяваше да се преоблича по няколко пъти дневно, според от уговорките ѝ. След като се облечаше, фризьорката на кралицата разресваше и подреждаше косата ѝ в познатия ѝ жанр.

Закуската се сервираше в 8,30 ч. сутринта в персоналната столова на кралицата на първия етаж с аспект към градината на двореца.

Репортер на " Дейли Мирър ", който през 2003 година съумя да преодолее защитата на двореца, с цел да получи работа като прислужник, е източникът на огромна част от това, което е известно за това време на кралското хранене, показва Ройтерс.

Всеки предмет имаше тъкмо несъмнено място, всичко беше донасяно от прислужник с фрак, който следваше подробни проекти къде да сложи нещата. Кралицата обичаше изгорял самун със ярък мармалад, макар че постоянно се случваше да храни с него коргитата и доргите.

Тя четеше " Дейли телеграф ", както и " Рейсинг пост ", само че преглеждаше в интернет всички утринни вестници и също по този начин получаваше всеки ден партида отрязъци от пресата. Разговорите се насочваха към формалните задължения за деня, само че постоянно бяха сведени до най-малко.

Всеки работен ден в 9 ч. сутринта, до момента в който кралицата пребиваваше в Бъкингамския замък, Уиндзор, двореца Холирудхаус в Единбург или в замъка Балморал в Шотландските планини, за нея свиреше гайдар с килт.

Към 9,30 ч. кралицата нормално сядаше на бюрото " Чипендейл " в дневната си, която служеше и за кабинет. На бюрото ѝ имало две мастилници: с черно мастило за сключване на публични документи и зелено за персонални писма. Винаги използваше черна попивателна хартия, с цел да не може никой да види какво е написала, а канцеларските ѝ материали се съхраняваха в кожена директория с кралския герб.

Кучетата й бяха донасяни при нея след утринната им разходка. Всеки ден на бюрото ѝ се получаваха сред 200 и 300 писма от жители. Кралицата избираше някои от тях, с цел да ги прочете сама и да каже на чиновниците си по какъв начин би желала да им се отговори.

На процедура на всяко писмо отговаряше личният състав в кабинета на персоналния ѝ секретар или някоя от придворните дами. След това кралицата виждаше поотделно двама от чиновниците си, в това число персоналния си секретар сър Едуард Йънг, с дневния набор  от публични документи, като този развой отнемаше към час.

След къс реверанс Йънг се обръщаше към кралицата с " Ваше Величество ". Впоследствие той я наричаше " госпожо " и оферираше осведомителни бележки за уговорките и лицата, с които кралицата трябваше да се срещне.

Всеки ден от всяка година, където и да се намираше, кралицата получаваше от министрите на държавното управление и от представителите си в Общността на нациите и в непознати страни информация под формата на политически документи, документи на кабинета, телеграми на министерството на външните работи, всекидневно обобщение на събитията в Народното събрание, писма и други държавни документи. Те се изпращаха до нея от персоналните секретари в известните " червени кутии ".

Всички тези документи трябваше да бъдат прочетени, а когато беше належащо - утвърдени и подписани. Ако в двореца се чакаха посетители, се извикваше икономката и се вземаха ограничения.

По-късно сутринта дежурната дама на кралицата биваше извикана в дневната и помолена да отговори на кореспонденцията. Сутрин кралицата постоянно приемаше задгранични дипломати, които представяха своите пълномощни писма, висши военни при назначението или пенсионирането им, както и британски епископи и съдии при назначението им. Всяка частна визита траеше сред 10 и 20 минути.

Понякога кралицата завършваше сутринта на среща с няколко министри от държавното управление на съвещание на Тайния съвет. В дните на инвеститура кралицата се преместваше в балната зала на двореца в 11 ч., с цел да връчи оценките на едночасова гала.

В последните години принцът на Уел и херцогът на Кеймбридж поеха нейните отговорности по инвеститурата. Ако прекарваше сутринта в задължения отвън работното си място, кралицата посещаваше до три места преди обяд. Кралските " дни на неявяване " отвеждаха кралицата, постоянно придружавана от брачна половинка си преди отдръпването му от обществени зцадължения, отвън Лондон, като от време на време нощуваше в кралския трен, с цел да извърши целодневни задължения в даден град или район.

Когато си беше вкъщи в Бъкингамския замък, тя нормално обядваше сама, въпреки че от време на време е поканена придворна дама. На всеки два месеца тя и херцогът канеха десетина посетители от най-различни среди на всекидневен обяд.

Веднага след обяда, в случай че има време, кралицата обичаше да се разхожда в градината на двореца с кучетата си, нормално сама и необезпокоявана.

Понякога имаше задължения в следобедните часове, когато кралицата пътуваше до близко събитие или през лятото беше хазаин на градинско празненство. Поне три култивиран празненства се организираха в Бъкингамския замък, а четвърто - в двореца Холирудхаус в Единбург.

Когато кралицата излизаше за обществени задължения, тя се приготвяше, като четеше бележки за това с кого се среща и какво ще прави. Когато беше в столицата, кралицата обичаше да се прибира в дворцовия си апартамент до 17:00 ч., с цел да пие чай. Сервираха й се сандвичи, кифлички и обичаната на кралицата торта " Дънди ".

Коргитата и доргите изяждали трохите, а от време на време им предложили и кифлички със сладко и сметана. 

След чая кралицата се връщаше на бюрото си за към час и, в случай че нямаше вечерни задължения, се оттегляше в персоналните си палати. В сряда в 18,30 ч. кралицата организираше визита с министър-председателя след въпросите към министър-председателя в Камарата на общините по-рано денем.

Това се променяше, в случай че кралицата или министър-председателят отсъстват. Денят се променяше или те разговаряха по телефона. Седмичната намира се организираше единствено когато Народното събрание заседаваше, а диалозите им оставаха строго поверителни.

В качеството си на държавен глава кралицата поддържаше стеснен контакт с министър-председателя и с другите министри на короната. Тя беше хазаин на държавните глави на страните от Общността на нациите и други страни, когато те посещаваха Англия, и приемаше други видни посетители от чужбина.

Около 19,30 ч. пристигаше отчет за парламентарните съвещания денем и кралицата постоянно го прочиташе същата вечер. Вечерята, когато нямаше посетители и обществени задължения, беше спокойна за кралицата и Филип, които избраха да се преоблекат в комфортни облекла, а не в по-официални.

Кралицата не се интересуваше прекалено от храната. Тя не се интересуваше доста от супи или пикантни ястия и обичаше агнешко, печено говеждо, овнешко и сьомга.

Тя се наслаждаваше на коктейл с джин и Дюбоне, а от време на време пиеше вино с вечерята. Отпиваше учтиво глътка вино, в случай че ѝ предложат или за тост. Минералната вода " Малвърн " също беше обичана на кралската персона.

През октомври 2021 година беше обявено, че - на 95-годишна възраст - е била посъветвана от лекарите да се откаже от вечерния си коктейл " Мартини ", което да й помогне да се оправи с натоварения си график и да пие алкохол единствено при специфични случаи.

За да се отпусне, кралицата обичала да гледа телевизия, да взема решение пъзели и кръстословици или да играе скрабъл. Сред обичаните ѝ телевизионни излъчвания през годините са " Последното лятно вино " и " Законът ".

Но постоянно тя прекарваше част от вечерта в работа по държавни документи и документи на Общността на нациите. Тя била развила форма на бързо четене, с цел да преглежда големия размер страници, които получавала.

Подобно на всички английски монарси, кралицата си води дневник от началото на ръководството си и всеки ден написа по една страница. Обикновено кралицата си лягаше към 23:00 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР