Египетските власти, както и местни медии съобщават, че първата група

...
Египетските власти, както и местни медии съобщават, че първата група
Коментари Харесай

Първите цивилни от Газа преминаха в Египет

Египетските управляващи, както и локални медии оповестяват, че първата група ранени палестинци към този момент е напуснала линията Газа през граничния пункт Рафах и е влезнала в Египет. След като са минали границата, потърпевшите са откарани в околните лечебни заведения с коли за спешна помощ, оповестява АРД. С оглед на яростните израелски бомбардировки, Египет разгласи, че ще одобри и лекува палестинските ранени от Газа.

Общо към 90 палестинци би трябвало да бъдат признати в египетски медицински центрове. Журналист на осведомителната организация " Франс прес ” оповестява, че е следил най-малко 40 коли за спешна помощ да отпътуват от граничния пункт към вътрешността на Египет. Те са извозвали по двама ранени.

Ранените ще бъдат настанявани главно в полева болница

Съобщава се, че ранените биват отвеждани в полева болница на към 15 километра от Рафах и в други близки лечебни заведения. Най-сложните случаи ще бъдат превозени до Кайро, написа АРД.

Говорителят на здравното министерство на Газа, следено от Хамас, разяснява пред организация " Франс прес ”, че общо 4000 души са изпратени на лекуване в Египет. Всички те се нуждаят от здравна грижа, която не може да им бъде обезпечена в линията Газа. По-рано от Хамас твърдяха, че съглашението с Египет допуска в прилежащата страна да бъдат изпратени 81 души.

Как Египет промени решението си

Египет реши да стартира да приема ранените от Газа няколко часа откакто израелски обстрел порази бежанския лагер Джабалия в северната част на линията Газа. Най-малко 50 души са починали, а други 150 са ранени, оповестяват от здравното министерство на линията.

Преминаването през граничния пункт Рафах към Египет се случва постепенно. Не е ясно и докога ще бъде отворен той.Снимка: Mohammed Abed/AFP/Getty Images

В началото Египет отхвърляше да одобри палестинци от линията Газа. Правителството в Кайро изрече опасения, че спорът може да се разрастне и да се придвижи в Египет и оттатък. Президентът Абдел Фатах ал-Сиси предложи вместо това Израел да одобри палестинците в Негев.

Рафах е единственият контролно-пропускателен пункт на линията Газа, който не се управлява от Израел. Той се счита за най-важния граничен пункт, тъй като е единственият път на хората от Газа към външния свят. Днес той за първи път беше отворен след нападението на Хамас над Израел от 7 октомври, написа АРД.

Чужденци и хора с двойно поданство също напущат Газа

Няколкостотин души с задгранични паспорти или двойно поданство също бяха пуснати да минат през Рафах и влязоха в Египет. В описите, оповестени от Хамас, са и хора с български паспорти или двойно поданство - като едното е българско. По информация на медиите прекосяването сега се случва доста постепенно. Не е ясно и какъв брой дълго граничният пункт ще остане отворен.

По информация на " Ройтерс ” и американски медии съглашението за това е било реализирано сред Катар, Египет, Израел и ислямистката организация Хамас, която управлява линията Газа. Американското държавно управление изрази вярата си, че американските жители, които са блокирани в Газа, също ще могат да изоставен ексклава.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Последиците от израелския удар по бежанския лагер Джабалия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР