Египетска археологическа експедиция откри голяма погребална сграда от времето на

...
Египетска археологическа експедиция откри голяма погребална сграда от времето на
Коментари Харесай

Археолози откриха голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет

Египетска археологическа експедиция откри огромна погребална постройка от времето на Птолемеите и Римски Египет наоколо до град Фаюм, разгласи Министерството на туризма и на паметниците на културата в Кайро. 

Новата находка се намира в селището Гарза, чието антично име е Филаделфия. То е учредено през третото столетие прочие н. е. като център на план за обработване на земя на Цар Птолемей Втори, който е имал за цел да обезпечи хранителни запаси за страната. Жителите на Филаделфия били египтяни и гърци. 

Подът на погребалната постройка е изработен от варова примес, украсена с оцветени плочки. Намерените саркофази са направени както в древноегипетски, по този начин и в древногръцки жанр, с което се отличават и предходни открития на това място, написа Българска телеграфна агенция. Експедицията, която стартира работа през 2016 година, е първата, разкрила фаюмски портрети след английския археолог Флиндърс Питри. Реалистичните портрети са били прикрепяни към мумиите на умрелите. Те онагледяват еволюцията на вековните обичаи на древноегипетското изкуство под въздействието на елинистичната живопис от времето на Птолемеите. 

Изследователите са намерили и рядко срещана теракотена скулптура на богинята Изида Афродита, както и богатство от документи върху папирус, написани по едно и също време с гръцка и с демотическа книжовност. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР