Египет се оттегли от опитите на САЩ да изградят Арабско

...
Египет се оттегли от опитите на САЩ да изградят Арабско
Коментари Харесай

Египет отказа на САЩ за създаване на Арабско НАТО против Иран

Египет се отдръпна от опитите на Съединени американски щати да изградят " Арабско НАТО " с съществени арабски съдружници. Това са разкрили четирима източници, осведомени с решението, което е удар по тактиката на администрацията на американския президент Доналд Тръмп за въздържане на Иран , отбелязва " Ройтерс ".

Египет е съобщил решението си на Съединени американски щати и други участници в оферти Близкоизточен алианс за сигурност (MESA) преди среща, която се е провела в неделя в саудитската столица Рияд, прецизирал един от източниците.
 Съединени американски щати напредват със основаването на
Съединени американски щати напредват със основаването на " Арабско НАТО " срещу Иран

" Стратегически алианс в Близкия изток "

Кайро не е изпратил делегация на срещата , последната среща, която се организира, с цел да подкрепи опитите на Съединени американски щати да обвържат своите сунитски арабски съдружници в пакт за сигурност, политика и стопанска система за противопоставяне на шиитски Иран .

Египет се е отдръпнал, тъй като се съмнявал в сериозността на самодейността , към момента не е бил видял изложен формален проект, както и заради заплахата проектът да ускори напрежението с Иран , прецизирал арабски източник, който, както и останалите, е приказвал с изискването да остане неизвестен.

Несигурността за това дали Тръмп ще завоюва втори мандат през идната година и дали неговият правоприемник може да изостави самодейността, също е асъдействало за решението на Египет, допълнил арабският източник.

" Това не се развива добре ", коментирал саудитски източник за самодейността за " Арабско НАТО ".
 Египет семейства военни учения, които могат да прераснат в „ Арабско НАТО”
Египет семейства военни учения, които могат да прераснат в „ Арабско НАТО ”

Инициатива може да докара до районен боен пакт

Инициативата, която Саудитска Арабия предложи за първи път през 2017 година, също по този начин цели ограничение на възходящото въздействие на Русия и Китай в района, стана ясно от систематизиран документ на Белия дом, забелязан от " Ройтерс " през предходната година.

В допълнение към Съединени американски щати и Саудитска Арабия, участниците в " Арабското НАТО " включват ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман и Йордания .

Два дни след срещата в Рияд, египетският президент Абдел Фатах ал Сиси посети Вашингтон за диалози с Тръмп. Преди срещата Тръмп съобщи, че ще беседват по въпросите на сигурността, само че не е ясно дали са обсъждали въпроса за " Арабско НАТО ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР