Египет насрочва президентски избори за декември, като Ел Сиси вероятно ще остане на власт

...
Египет казва, че ще проведе президентски избори в рамките на
Коментари Харесай

Египет казва, че ще проведе президентски избори в рамките на три дни през декември с президента Абдел Фатах ел -Сиси има голяма вероятност да удължи престоя си на власт до 2030 г.

От Associated Press 25 септември 2023 г., 10:15 ч. Избори за три дни през декември, обявиха официални лица в понеделник, като има голяма вероятност президентът Абдел Фатах ел-Сиси да остане на власт до 2030 г.

Уалид Хамза, председател на Националния избирателен орган, каза, че гласуването ще се проведе на 10-12 декември, а балотажът ще бъде на януари. 8-10, ако нито един кандидат не спечели повече от 50% от гласовете. Египетските емигранти ще гласуват на 1-3 декември и на балотажа на 5-7 януари, добави той.

Шепа политици вече обявиха своите прави опити да се кандидатира за най-високия пост в страната, но никой не представлява сериозно предизвикателство за ел-Сиси, който е на власт от 2014 г. и е изправен пред критики от Запада за състоянието на човешките права в страната.

Ел-Сиси, бивш министър на отбраната, ръководи военното сваляне на избран, но разногласен ислямистки президент през 2013 г. на фона на улични протести срещу едногодишното му управление. Оттогава властите започнаха мащабна репресия срещу несъгласието. Хиляди критици на правителството бяха заглушени или хвърлени в затвора, главно ислямисти, но също и много видни светски активисти, включително много от онези, които стоят зад въстанието през 2011 г., което свали дългогодишния автократ Хосни Мубарак.

Ел-Сиси все още не е обявил своята кандидатура.

Той беше избран за първи път през 2014 г. и преизбран през 2018 г. за втори четиригодишен мандат. Конституционните поправки, приети на референдум през 2019 г., добавиха две години към втория му мандат и му позволиха да се кандидатира за трети, шестгодишен мандат.

В гласуването през 2018 г. ел-Сиси се изправи само срещу малко известен политик, който се присъедини към надпреварата в последния момент, за да спести на правителството неудобството от избори с един кандидат, след като няколко кандидати бяха изгонени или арестувани.

Сред кандидатите за президент на изборите през декември е Ахмед Алтантави, бивш депутат, който многократно се е оплаквал от тормоз от страна на агенциите за сигурност на предизборния му щаб. Той също така твърди, че властите са го шпионирали чрез авангардни технологии.

Други, които обявиха своята кандидатура, включват Абдел-Санад Ямама, ръководител на партията Wafd, един от най-старите в Египет; Гамеела Исмаил, ръководител на либералната партия Dostour, или Конституцията; и Фарид Захран, ръководител на Египетската социалдемократическа партия.

Настоятелството на Националния диалог, форум, обявен от ел-Сиси миналата година, за да помогне за очертаването на Египет пътна карта чрез препоръки, призова за реформи, за да се осигурят „многокандидатни и конкурентни“ президентски избори.

В изявление миналата седмица попечителите поискаха всички кандидати и опозиционни партии им е позволено да взаимодействат директно с обществеността.

„Държавните институции и агенции са длъжни да спазват еднаква дистанция от всички кандидати за президент, за да защитят техните правни и конституционни права, както и равни възможности за всички тях,” казаха попечителите. в предварителния арест и да промени съответното законодателство, което според него установява "вид наказателно наказание без съдебна присъда."

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР